Antivriesventilatoren redden boomgaard

“Tussen half maart en half april heeft het in Agro di Faenza (RA) in Emilia Romagna, 20 dagen achter elkaar hard gevroren. Dit is in de afgelopen decennia niet meer voorgekomen en vele boomgaarden zijn geruïneerd, behalve de onze”, zegt Massimo Fiorentini van Firleo.

Abrikozen in de boomgaard van het bedrijf Firleo

“Wij hebben in 2003 AID-ventilatoren aangekocht, die ons in de loop van de tijd en bij verschillende gelegenheden in staat hebben gesteld onze oogsten niet te verliezen. Maar dit jaar hebben ze ons gered van de ondergang.”

“Tijdens de vorst hebben onze twee ventilatoren elke nacht 8 tot 10 opeenvolgende uren gedraaid en zijn zij erin geslaagd de temperatuur van -4/5°C naar - 0/0,5°C te brengen. Dit betrof een oppervlakte van meer dan 8 ha, beplant met abrikozen en kiwi's, en gelegen in de vlakte, waar het probleem dit jaar bijzonder groot was. Op dit moment hebben we ongeveer 3,5 ton dieselolie verbruikt, voor een bedrag van ongeveer € 4.900. Dit heeft ons een totale besparing van ongeveer
€ 200.000,- opgeleverd.”

Een ventilator in de boomgaard in Faenza

“Om ons heen hebben we dit jaar helaas veel bedrijven hun oogst volledig zien verliezen. Anderzijds zijn wij blij dat wij dankzij ons antivriessysteem gespaard zijn gebleven en wij denken dat wij een hogere prijs zullen krijgen dan de gemiddelde prijs van vorig jaar, als gevolg van het gebrek aan gewassen.” 

Salvatore Torrisi (midden) met Adriano Fiorentini (links) en Massimo Fiorentini (rechts) tijdens een inspectie van de velden

Het bedrijf Firleo is een belangrijk bewijs van de doeltreffendheid en de efficiëntie van de AID-ventilatoren, die zijn ontworpen door de agronoom Salvatore Torrisi, CEO van de Oranfresh-groep. 

Hoe werkt een antivriesventilator?
De door een ventilator beschermde ruimte is eivormig en is georiënteerd naar de richting en de intensiteit van de nachtbries. In het algemeen ligt ongeveer 2/3 van het beschermde gebied in de richting van de bries en 1/3 ervoor. Uit de isothermen blijkt ook dat de ventilator het doeltreffendst wordt op ongeveer 20 m van de werkingseenheid, met een bescherming die zich uitstrekt van 5 tot 7 ha.

De functie van de ventilator is het mengen van de warmere luchtlagen die zich 14 - 15 m boven de grond vormen (de zogenaamde inversielaag), met de koudere lucht rond de bomen. In het algemeen is het temperatuurverschil tijdens een nachtvorst 4,5 - 5,0°C lager in de luchtlagen rond de planten dan op 15 - 18 m boven de grond.

De ventilator mengt dus de warmere luchtlagen met de koudere luchtlagen rond de bomen. Deze beweging van de luchtstroom veroorzaakt een verhoging van de temperatuur van de bladeren, vruchten en bloemen, die wordt geschat op ongeveer 50-60%.

Voor meer informatie:
Salvatore Torrisi 
A.A.T. S.p.A. Oranfresh
Blocco Palma 1, Zona Industriale
95121- Catania - Italië
+39 3880444449
+39 3384092587 
+39 095 29 12 33
sandreozzi@oranfresh.com
vcastiglione@oranfresh.com
info@oranfresh.com
www.oranfresh.com
www.aatwindmachine.com/en/ 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven