Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Mike Looije, Yex:

"Markt granaatappelen onder druk, maar gemiddelde prijs nog altijd stuk hoger dan aantal jaar geleden"



Tholen - Momenteel staat de markt voor granaatappelen onder druk. "Deze week zitten we wel op een dieptepunt. Het plukseizoen in Zuid-Afrika en Peru is klaar en er is veel handel beschikbaar op de markt", vertelt Mike Looije van Yex. Toch plaatst hij de prijsdruk ook in perspectief. "De prijzen op de granaatappelmarkt zijn de laatste jaren fors gestegen. Een aantal jaar terug kocht je nog Peruaanse granaatappelen voor 3 euro, nu ligt de prijs gemiddeld drie keer zo hoog."

"Maar de kosten zijn ook fors gestegen. Door de coronacrisis hebben de telers ook de nodige maatregelen moeten treffen en staan er minder mensen aan de band in de pakstations, daarnaast is de beschikbaarheid van de containers beperkt en ligt ook het volume lager dan andere jaren. Tegelijkertijd neemt de populariteit van de granaatappelen toe", vertelt Mike. Naast de Zuid-Afrikaanse en Peruaanse granaatappelen is ook Chili momenteel op de markt. "In Spanje, Turkije, Egypte en Israƫl verwachten de telers de eerste week augustus te starten, waardoor er een vloeiende overgang zal zijn van de seizoenen."

Yex levert de granaatappelen zowel aan retailers als groothandels door heel Europa. Een markt die bovendien steeds belangrijker wordt is de verwerkende industrie. "Afgelopen seizoen waren er nauwelijks klasse II granaatappelen op de markt. En als die al goed geld opleveren willen telers voor Klasse I begrijpelijkerwijs nog meer geld zien", constateert Mike. Zelf richt Yex zich ook steeds meer op de processing in samenwerking met een bedrijf dat de pitten verwerkt. "Een hele interessante tak, waarbij de koelketen enorm belangrijk is. De pitjes moeten namelijk op 4 graden worden gehouden. De granaatappels zelf zijn stevig, maar de pitjes zijn erg fragiel. Maar ze zijn erg populair als snack. Zeker als we zonniger weer krijgen en de openingstijden van de horeca verruimd worden, verwacht ik een verdere opleving van de vraag."

Voor meer informatie:
Mike Looije
Yex
+31 (0)174 214 541
m.looije@yex.nl 
www.yex.nl