Gijsbert van Leeuwen, Origin Fruit Direct:

"Goede vraag naar grapefruit en mandarijnen, sinaasappelmarkt nog wat gereserveerd"

Tholen - Het overzeese citrusseizoen startte bij Origin Fruit Direct in week 17 met de aankomst van het eerste grapefruit uit Zuid-Afrika. "We hadden verwacht nog eerder te starten, maar met name in het begin verliepen de verschepingen dramatisch en waren er onvoldoende containers beschikbaar om het fruit uit de havens te krijgen. Inmiddels is de situatie wel wat verbeterd, maar nog altijd is het verschepen de grootste bottleneck. Een voordeel voor ons is dat de rederijen wel genegen zijn om naar Europa te verschepen omdat de containers dan ook weer snel retour zijn", constateert Gijsbert van Leeuwen.

"Het seizoen is meteen met wat grotere volumes gestart, maar de markt is goed en de afzet loopt goed door. Prijzen zijn niet extreem, maar liggen nog altijd tussen de 16 en 18 euro per doos", vervolgt Gijsbert. Ook de eerste Zuid-Afrikaanse citroenen worden momenteel verscheept. "Spanje heeft een grote productie van Verna-citroenen, maar die is kwalitatief een stuk minder dan de Primofiori. Door de vorst begin dit jaar is de kwaliteit nog een stuk minder en is het aanbod dikke maten een stuk groter. Dat zorgt voor vraag naar goede overzeese citroenen. De handelsbelemmeringen bij de import van Argentijnse citroenen naar Europa zorgen voor de nodige onzekerheid bij de import en dat geeft kansen voor de export van Zuid-Afrikaanse citroenen naar Europa. Tegelijkertijd zie je wel meer druk op andere bestemmingen, omdat de handelsstromen zijn verlegd."

Momenteel krijgt Origin Fruit ook Satsuma en Clemensol-mandarijnen vanuit Peru en Zuid-Afrika binnen. "Spanje is klaar met Nadorcott en Orri en daarmee valt er traditiegetrouw een gaatje, waardoor er een goede vraag is naar mandarijnen. Prijzen liggen op een goed niveau tussen de 14 en 16 euro per doos", vertelt de importeur. "De laatste sinaasappelen uit Egypte en Spanje komen nu op de markt en volgende week arriveren de eerste navels vanuit Zuid-Afrika. Persoonlijk vind ik de sinaasappelverkoop nog een beetje tegenvallen. Het is moeilijk te achterhalen waardoor dit komt, maar we horen van verschillende kanten over een matige verkoop."

Of er een herhaling volgt van vorig jaar toen de vraag naar met name overzeese sinaasappelen torenhoog was, valt volgens Gijsbert dan ook te betwijfelen. "Sowieso is er nu meer aanbod uit Spanje en Egypte en ook Zuid-Afrika verwacht een goede oogst. Maar vorig jaar zagen we wat een effect de openstelling van de terrassen had voor de afzet richting foodservice en horeca. Die valt of staat met de maatregelen komende zomer, ook voor citroenen en grapefruit. Maar een extreem jaar als vorig seizoen zie ik niet meteen herhaald worden."

Voor meer informatie:
Gijsbert van Leeuwen  
Origin Fruit Direct
+31(0)88 244 93 20 
+31(0)6 300 053 49 
gijsbert@originfruitdirect.nl     
www.originfruitdirect.nl  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven