Importuien ontwrichten Andalusisch seizoen

Telersvereniging Asaja Málaga heeft aan de kaak gesteld dat de import van uien uit derde landen, met name uit Nieuw-Zeeland, de Andalusische afzet aan het destabiliseren is. In sommige delen van dit Zuid-Spaanse gewest is de oogst al begonnen en binnenkort gaat hij ook van start in de streek rond Antequera. Het gaat overigens om een product met een zeer korte houdbaarheid dat niet dient voor de opslag. De oogst dreigt dus te bederven en sommige telers zien het zelfs niet zitten de uien van het land te halen.

De organisatie hekelt ook dat de importuien de lokale producten in de supermarkten aan het verdringen zijn en als voorwendsel dienen om de prijzen te drukken. Volgens de telersvereniging ontvangen de Spaanse telers voor hun uien tien keer minder dan wat de consument voor het product in de supermarkt betaalt.

“We kunnen er niet bij dat de retail het importproduct verkiest boven de uien uit de eigen regio. We hebben het dan niet alleen over de ondersteuning van lokale teelt, maar ook om de kwaliteit, versheid en voedselveiligheid van ons product in vergelijking met wat van buiten komt”, zegt Baldomero Bellido, voorzitter van Asaja Málaga.

Nieuw-Zeeland verwachtte in 2021 tussen de 170.000 en 175.000 ton uien te exporteren, waarvan ongeveer 100.000 ton voor de EU bestemd was. De Nieuw-Zeelandse uien belandden op de Europese markt van februari tot en met mei, maar dit jaar zouden de leveringen nog wat langer kunnen aanhouden.

Dit jaar is de situatie bovendien nog benarder door de blokkering van het Suezkanaal enkele weken geleden. Na de onderbreking van de goederencirculatie zorgde de plotse voortgang van vele wachtende schepen ervoor dat op een bepaald moment heel veel uien tegelijkertijd in de havens aankwamen, met marktverzadiging en bodemprijzen tot gevolg, zo laat de organisatie nog weten in een verklaring.

Bron: asajamalaga.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven