Zuid-Afrikaanse druiventelers zijn goed bekend met de Tessara Uvasys-dekvellen die de houdbaarheid van hun druiven verlengen door oppervlaktesterilisatie. Vorig jaar zijn exporteurs van blauwe bessen gaan vertrouwen op de nieuwe Berrisys-serie van Tessara; in één geval bleven de containers van een exporteur drie of vier weken langer in de haven staan dan verwacht, maar dankzij de gecontroleerde afgifte van zwaveldioxide door de Berrisys-vellen was het fruit nog steeds te verkopen.
Maar dat is, zoals Alwyn van Jaarsveld, hoofd verkoop en marketing van Tessara, aangeeft, slechts de helft van het verhaal. "Het heeft geen zin om voedingsverspilling tegen te gaan als je vervolgens plastic afval creëert. Uiteindelijk gaat het ons om het tegengaan van verspilling, of dat nu voedingsverspilling na de oogst is of plasticafval."
Uvasys Vivo
Momenteel zijn Uvasys, Berrisys en Lichisys (de versie voor lychees) vellen van gemengde kunststof, die momenteel niet op grote schaal worden gerecycled. "We hebben daar nota van genomen en een vel ontwikkeld dat gemaakt is van één soort plastic, een polypropyleen."
"We zijn behoorlijk enthousiast over de recyclebare productlijn Vivo. Net als de bekende Uvasys-dekvellen bevatten de gelamineerde lagen van Uvasys Vivo nauwkeurige hoeveelheden en deeltjesgroottes van natriummetabisulfiet die, onder de juiste relatieve vochtigheid in de druivenkist, gedurende niet minder dan twaalf weken een reactie ondergaan waarbij zwaveldioxidegas vrijkomt in variërende concentraties.
Na proeven op het zuidelijk en noordelijk halfrond heeft een oude Tessara-klant het afgelopen seizoen de sprong gewaagd.
De Zuid-Afrikaanse teler-exporteur Karsten verpakte druiven met Uvasys Vivo in een van hun pakstations op precies dezelfde manier als ze de conventionele Uvasys-dekvellen gebruiken. De kwaliteit bij aankomst was perfect, was hun oordeel.
Rechts: DJ Schreuder (Tessara CFO), Adri van der Merwe (Tessara client relations manager) en de CEO van Tessara, Jaco Smit, bij een Karsten pakstation met een doos pitloze Crimson verpakt met de nieuwe Uvasys Vivo.
Alwyn: "Het VK gaat nog verder, ze willen niet alleen iets dat recyclebaar is, maar ook dat het gemaakt moet zijn met een bepaalde hoeveelheid gerecycled materiaal." Momenteel onderzoeken ze of ze daarvoor gerecycled polypropyleen (rPP) kunnen aankopen.
Belangstelling van aardbeientelers
"We willen niet meer zwaveldioxidegas gebruiken dan het absolute minimum, ook al vervliegt het uiterst snel en laat het geen residu achter. We concentreren ons vooral op natriummetabisulfiet, maar we testen ook andere actieve stoffen. Soms heb je meer dan één optie nodig. Naarmate de voedingsveiligheidsvoorschriften strenger worden, hebben we een scala aan producten nodig. Idealiter heb je voor elk gewas ook een scala aan werkzame stoffen nodig."
Tessara's Berrisys-dekvellen, snel groeiend in gebruik door blauwe bessenexporteurs (foto's geleverd door Tessara)
Zacht fruit is zeer geschikt voor Tessara's oplossing, terwijl de behoefte op citrus, dat met een schimmelbestrijdingsmiddel is behandeld, gering is. Hoewel het gebruik van zwavel vóór de oogst is toegestaan in de biologische tuinbouw, is het gebruik van zwaveldioxide momenteel niet toegestaan op biologische druiven.
"Veel aardbeien- en frambozentelers hebben ons benaderd, maar met Covid was het moeilijk om proeven te doen en het product te verfijnen."
Tessara voorziet ook druiven- en blauwe bessentelers in Zuid-Amerika en de Verenigde Staten van hun na-oogstbeschermproducten. "We vinden de Chinese markt buitengewoon interessant: zij consumeren ongeveer 50% van de versproducten op de planeet. We zetten een aanzienlijke hoeveelheid dekvellen voor druiven in China af en zullen binnenkort volgen met blauwe bessen."
Voor meer informatie:
Alwyn van Jaarsveld
Tessara
+27 21 534 4541
alwynv@tessara.co.za
www.tessara.co.za