Citrusoogst zuidelijk halfrond wordt op 22,7 mln ton geraamd

Op 12 mei 2021 hield de World Citrus Organisation (WCO) haar eerste jaarvergadering online. Tijdens deze virtuele bijeenkomst presenteerde het secretariaat van de WCO de ramingen voor de citrusoogst en -export op het zuidelijk halfrond voor het seizoen 2021. Deze voorlopige raming werd gebaseerd op gegevens van aangesloten organisaties in Argentinië, Australië, Bolivia, Brazilië, Chili, Peru, Zuid-Afrika en Uruguay. 

Het was de eerste algemene jaarvergadering voor de vorig jaar ropgerichte organisatie. Voorzitters Jose Antonio Garcia (Ailimpo) en Justin Chadwick (CGA), deelden de volgende verklaring: "In het eerste volledige jaar dat WCO operationeel was, zijn we erin geslaagd om snel een representatieve vereniging op te bouwen die haar leden waarde en voordelen te bieden heeft."

Tijdens de bijeenkomst werd de voorlopige citrusraming gepresenteerd. De citrusoogst op het zuidelijk halfrond zal in 2021 naar verwachting 22,7 mln ton bedragen en dit betekent een groei van 3,2% ten opzichte van 2020. De export zal met 112,7% toenemen naar 3,8 mln ton. Philippe Binard, secretaris-generaal van de WCO: "Na de uitbraak van de coronapandemie was er sprake van een toename van de consumentenvraag naar groenten en fruit, en dan met name naar citrus, dat alom bekend staat om zijn hoge gehalte aan vitamine C. De grote beschikbare aantallen zijn dan ook goed nieuws, omdat deze zich kunnen verheugen op een groeiende vraag." In totaal zal 13,4 mln ton citrus bestemd zijn voor de sapmarkt, die een lichte groei van 1,3% ten opzichte van vorig jaar vertoont. 

Het is interessant om te vermelden dat Brazilië alleen nog voorlopige gegevens heeft aangeleverd. De officiële gegevens worden de komende weken verwacht. Van alle citruscategorieën laten easy peelers, met een oogsttoename van 10,6%, die sterkste groei zien. De beschikbare aantallen voor de export zijn met 20% gegroeid naar 1 mln ton. De sinaasappeloogst bleef redelijk stabiel (+1,9%), terwijl citroenen (+2,4%) en grapefruit (+6,4%) een sterkere groei vertoonden. 

De export van alle categorieën zal naar verwachting groeien, sinaasappelen (+11,6%), citroenen (+7,2%) en grapefruit (+9,6%). Eric Limbert, CIRAD-Technical Secretariat van het WCO: "De export van het zuidelijk halfrond blijft groeien en dit geldt in het bijzonder voor de export van citroenen en easy peelers. Het zuidelijk halfrond vertegenwoordigt momenteel 27% van de wereldwijde citrusmarkt. Tijdens de algemene jaarvergadering van de WCO evalueerden de leden de resultaten van het vorige seizoen, waarbij de focus lag op de impact van de coronapandemie. Daarnaast werd de raming voor het komende seizoen besproken. 

Tijdens de bijeenkomst deed Natalia Santos, vervangend secretaris-generaal, de volgende aankondiging: "Leden hebben besloten om een werkgroep op te richten die zich bezig zal houden met gezondheid en voeding. Hierdoor zal de uitwisseling van kennis over de gezondheidsvoordelen van citrus onder leden worden verbeterd. De eerste bijeenkomst van deze focusgroep wordt in de tweede helft van 2021 gehouden." 

Voor meer informatie: 
World Citrus Organisation
wco@worldcitrusorganisation.org
www.worldcitrusorganisation.org  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven