Wereldwijd stevige prijzen voor sinaasappelsap wegens krap aanbod

De sinaasappelsapprijzen op de Intercontinental Exchange (ICE) zijn in één maand tijd met 5% gestegen en bedroegen op 13 mei 2021
€ 0,94 per 0,453 kilo. De prijsstijging is het gevolg van het krappe aanbod in de VS en Mexico. 

De USDA heeft de raming voor de sinaasappeloogst 2020/21 in Florida (51,7 mln kartons) met 3,8 mln kartons naar beneden bijgesteld. Marktspelers zeggen dat het hoge percentage Valencia's dat van de bomen valt de voornaamste reden is voor het bijstellen van de oogstraming.

De USDA verwacht dat de Valencia-oogst zo'n 41% lager zal zijn, hetgeen bevestigd wordt door bronnen binnen de sector. De opbrengsten bij de verwerking tot sap liggen momenteel rond de 22,8 liter per karton, tegenover 23 liter per karton in dezelfde periode vorig jaar. 

Ondertussen is de aanvoer van Mexicaanse sinaasappelen sinds eind maart afgenomen. Volgens lokale bronnen loopt de sinaasappeloogst 2020/21 ten einde. De oogst in het noorden van Mexico liep schade op als gevolg van vorst, maar desondanks blijft de prognose voor de totale oogst in 2020/21 positief. Er zijn geen tekenen dat de bomen schade opgelopen hebben door de vorst, hoewel de bloei wel wat vertraagd zou kunnen zijn. 

Volgens mintecglobal.com zal de situatie op de wereldwijde sinaasappelsapmarkt ook de rest van het tweede kwartaal van 2021 nog krap blijven. 

Foto: Dreamstime.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven