Watertekort in Brazilië bedreigt vlotte aanvoer van sinaasappelen op exportmarkten

Brazilië is 's werelds grootste exporteur van sinaasappelsap, maar het Zuid-Amerikaanse land heeft net een regenseizoen achter de rug met nauwelijks regen. De grond is uitgedroogd en het waterpeil van de rivieren in het midden en het zuiden van het land is laag, waar traditioneel de meeste teelt plaatsvindt. De droogte is zo ernstig dat telers zich zorgen maken dat ze zonder waterreserves zullen komen te zitten en dat ze hun gewassen de komende maanden, die overeenkomen met het droge seizoen, moeilijk in leven zullen kunnen houden.

Het vooruitzicht van verwelkende sinaasappelbomen valt net samen met een meerjarige periode van hoge prijzen voor tuinbouwgewassen, wat de vrees voor voedselinflatie heeft aangewakkerd. Hogere voedselkosten kunnen het probleem van de honger wereldwijd nog verergeren, net nu ook de pandemie de situatie op dat vlak reeds nijpend heeft gemaakt.

Als ook geïrrigeerde gebieden geen toegang zullen krijgen tot voldoende water, dreigt de sinaasappelteelt in Brazilië voor het tweede jaar op rij af te nemen. De huidige sinaasappelopbrengst is al met 31% gekrompen ten opzichte van het vorige seizoen, het hoogste percentage in 33 jaar. Ongeveer 30% van het sinaasappelareaal in Brazilië wordt geïrrigeerd.

Hoewel een droge periode typisch is voor deze tijd van het jaar in Brazilië, wordt verwacht dat de droogte langer zal aanhouden dan normaal. Men denkt immers dat het weer regelmatig zal beginnen te regenen in de regio rond oktober/november in plaats van in september, zo zei Celso Oliveira, een meteoroloog bij Somar Meteorologia.

Bron: bloombergquint.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven