Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Het is een kwestie van tijd voor ook de Ecuadoraanse bananenoogst door Fusarium wordt getroffen"

Fusarium en bananen hebben een lange geschiedenis samen. De schimmel Fusarium oxysporum f. sp. Cubense Tropical Race 4 (TR4) werd al in zo'n 20 landen aangetroffen en vormt nu ook een bedreiging voor de teelt van bananen en bakbananen in Ecuador. Er is nog geen middel gevonden om deze schimmel te bestrijden. "Bananen zijn op ruwe olie na het voornaamste exportproduct van Ecuador en als de bananenexport wordt geraakt dan zal dit een enorme impact hebben," vertelt Hugo Castro van GinaFruit. 

In Latijns-Amerika werd de TR4-variant van de schimmelziekte in 2019 voor het eerst aangetroffen in Colombia en nog maar een paar weken geleden ook in Peru. De bananenplantages in Ecuador bevinden zich op minder dan 300 km van de noordelijke regio in Peru waar de aanwezigheid van de schimmel op 12 april jongstleden officieel werd bevestigd. Machala, de hoofdstad van de provincie El Oro, en tevens het hart van het grootste bananenteeltgebied in Ecuador, ligt op slechts 45 minuten afstand van de grens met Peru. "Het is een kwestie van maanden tot een jaar voor ook Ecuador met TR4 te maken zal krijgen," zegt Castro. "Peru is een belangrijke handelspartner van Ecuador en vrachtwagens met producten zoals uien, rijst en aardappelen komen dagelijks de grens over en brengen aarde en vuil met zich mee. Deze gewassen zijn niet gevoelig voor TR4 maar kunnen de ziekte wel meebrengen en verspreiden naar andere gewassen."

Hugo Castro van GinaFruit

Extreme maatregelen, geen eensgezind front
De regering heeft extreme maatregelen getroffen en controleposten bij grensovergangen opgericht. Iedere lading wordt gecontroleerd en de maatregelen bestaan onder meer uit het ontsmetten van containers en vrachtwagens en een aanscherping van de fytosanitaire regels voor de import van bananenplantmateriaal. Daarnaast worden er online conferenties georganiseerd om de bevolking voor te lichten over Fusarium. 

"Bij GinaFruit desinfecteren we zoveel mogelijk en hebben we ook veiligheidsmaatregelen ingevoerd. Aangezien we Rainforest- en GlobalGAO-gecertificeerd zijn, werken we al volgens diverse protocollen," legt Castro uit. "Een voorbeeld hiervan is dat ieder van onze bedrijven over zijn eigen materialen en apparatuur beschikt zodat deze het bedrijfsterrein niet afkomen. Daarnaast beschikken we over desinfectie-apparatuur om vrachtwagens te ontsmetten en hebben we desinfectiepoortjes voor mensen." 

Net zoals veel andere bananentelers in Ecuador wordt ook GinaFruit omgeven door kleinschalige teeltbedrijven, die veelal slecht geïnformeerd zijn en niet weten wat er allemaal op hun bedrijven binnenkomt. "Dit gebrek aan informatie wordt deels veroorzaakt door het feit dat telers het nieuws niet volgen of omdat zij simpelweg de financiële middelen niet hebben om de juiste protocollen te implementeren. Helaas ontbreekt het binnen de Ecuadoraanse bananensector aan eensgezindheid en vormen telers, exporteurs en overheden geen front om samen een plan van aanpak te maken."

Omgaan met de dreiging van Fusarium
Sommige landen, waaronder Australië en de Filipijnen, kampen al zo'n 20 of 30 jaar met Fusarium TR4. "Zij weten hoe ze ermee om moeten gaan en hebben geleerd ermee te leven," vervolgt Castro. "Eén van de manieren om dat te doen, is door kennis met elkaar uit te wisselen en door onze mensen daarheen te sturen voor training en educatie. Een andere oplossing is het ontwikkelen van een nieuw bananenras dat resistent is tegen Fusarium. Dit kan echter vele jaren gaan duren," voegt hij eraan toe. 


Onrustige markten
“Gezien de onzekerheid omtrent Fusarium in combinatie met Covid-19, is de handel zwak en niet zo dynamisch als we gewend waren." De vraag is er wel maar mensen nemen momenteel geen risico's. "We leven echt bij de dag," geeft Castro toe. De handel met de vaste klanten van GinaFruit, veelal bestaande uit veeleisende retailers in West-Europa en Azië, is nogal altijd sterk. De snelheid en wekelijkse zendingen zijn wel wat minder. De situatie op markten buiten deze twee continenten is onrustiger. "Onze verkoopteams brengen meer tijd dan ooit aan de telefoon door en hebben te maken met andere behoeften, specificaties en landen."

Voor meer informatie: 
Hugo Castro
GinaFruit S.A.
+593 999423369
gerencia@ginafruit.com.ec
www.ginafruit.com.ec

Publicatiedatum: