Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Marius Deyzel - Delamar Direct Marketing

Groeicurve Zuid-Afrikaanse grapefruitteelt vlakt af

De Zuid-Afrikaanse grapefruitoogst is slechts marginaal gestegen in vergelijking met de andere citrusvariëteiten zoals citroenen en late mandarijnen, met name in de noordelijke regio van Zuid-Afrika waar ongeveer 88% van alle grapefruit wordt geteeld. De latere exportregio's leveren hoeveelheden die voor de Westkaap worden geraamd op ongeveer 9,2% en voor de Oostkaap slechts op 2,6% van de totale grapefruitoogst van Zuid-Afrika voor seizoen 2021.

Volgens de onlangs bekendgemaakte cijfers van de sector zijn in 2020 11,992 mln kartons van 17 kg geëxporteerd. De huidige raming voor 2021 bedraagt 16 mln, maar de voorspelling voor de komende 3-5 jaar laat een potentiële daling van ongeveer 377.000 kartons zien.

Klik hier voor een vergroting

De verladingen van Zuid-Afrikaanse grapefruit zijn dit seizoen vroeger begonnen, wat te danken is aan de goede marktomstandigheden: Turkije en Israël zijn eerder van de markt en er waren slechts kleine hoeveelheden uit Corsica beschikbaar, waarvoor een hoge prijs wordt gevraagd.

Marius Deyzel van Delmar Direct Marketing: "De eerste aanvoer in Europa kwam vanaf week 17 met kleine hoeveelheden aan, voordat de grotere hoeveelheden arriveren naarmate het seizoen vanaf week 20 vordert. De groothandelsmarkten in de EU en het VK zitten nog steeds op 10-25% van wat ze normaal zouden zijn en zullen nog een tijdje onder druk blijven staan, zodat exporteurs zullen moeten vertrouwen op de retail."

"Vooral Japan ziet er veelbelovend uit, omdat de markt leeg is en het Zuid-Afrikaanse fruit van het zuidelijk halfrond het gat kan opvullen dat is ontstaan door onregelmatige verladingsschema's en vertragingen vanuit het noordelijk halfrond. Zuid-Afrika heeft een goede scheepvaartverbinding met Japan en er zijn al schepen onderweg. De markten in het Midden-Oosten zijn moeilijk wegens de ramadan, wanneer de meeste expats naar huis terugkeren. De markt is traag en de prijzen zijn niet goed, wat te wijten is aan een beter aanbod en minder vraag. Turkije en Egypte hebben fruit opgeslagen om dit afzetgebied te bevoorraden."

De vroege Chinese markt is aantrekkelijk met goede prijzen in het begin, die zullen dalen naarmate het aanbod toeneemt. Sommige van de conventionele schepen stoppen eerst in Japan en gaan dan door naar China.

"De Chinese markt blijft verbazen met een grotere jaarlijkse vraag en een breder scala aan fruitspecificaties. De gemiddelde FOT-prijsniveaus over twee jaar van de retailhandel in druiven en steenfruit naar de EU geeft een optimisme te zien na de eerste zendingen, dus dit is een goed voorteken voor citrus."

Oogst
Telers hebben de afgelopen jaren de nadruk gelegd op het plukken van rijp fruit aan de binnenkant van de bomen, omdat de vroege markten als beter worden ervaren. Nu dit al is gebeurd, gaan ze naarmate de kleur zich ontwikkelt over op het plukken van de bomen voor de rest van het fruit.

"De telers van grapefruit en pomelo's hadden aanvankelijk gerekend op een goede gemiddelde fruitgrootte, maar het wordt duidelijk dat er meer kleiner fruit is dan eerst werd gedacht. Kleiner fruit betekent minder kartons die worden verpakt en geëxporteerd. Elke kleinere verpakking staat gelijk aan 10% minder fruit. Het valt nog te bezien hoe het fruit van de buitenste delen van de bomen uit de noordelijke gebieden zich ontwikkelt."

Een andere factor waarmee rekening moet worden gehouden is de gevolgen van de tropische storm Elouise die de noordelijke regio de broodnodige regen heeft gebracht, maar ook harde windstoten heeft veroorzaakt.

"In sommige noordelijke regio's zijn er iets meer aanwijzingen van windschade op zowel fruit dat van de binnenkant als van de buitenkant van de bomen is geplukt, maar het percentage windschade is nog onzeker. Men moet begrijpen dat wanneer het fruit nog groen is, windschade niet zo duidelijk is; pas wanneer het fruit is verkleurd en over de verpakkingslijn is gegaan, wordt duidelijker wat de gevolgen van de wind inhouden."

Naar verluidt zal in sommige van de meest noordelijke delen van Zuid-Afrika de verpakking van grapefruit in week 19 worden stopgezet. Verwacht wordt dat de ramingen voor de hoeveelheid geoogste grapefruit verder naar beneden zullen worden bijgesteld.

"Eén ding heeft Covid ons geleerd: denk nooit dat alles geregeld is, je moet altijd je ogen op de bal houden en met elkaar blijven praten."

Voor meer informatie:
Marius Deyzel
Delmar Direct Marketing 
marius@delmardirect.co.za 

Publicatiedatum: