Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bretonse artisjokseizoen met enige vertraging gestart

"Het Bretonse artisjokseizoen is met enige vertraging van start gegaan. Als gevolg hiervan wordt er een daling in de opbrengsten verwacht in het eerste deel van het seizoen," zegt Pierre Gelebart van Prince de Bretagne. De telerscoöperatie is pas begin mei met de afzet begonnen. "De droogte in combinatie met de kou in de maanden maart en april heeft de groei van de gewassen geen goed gedaan."

De telers van Prince de Bretagne zouden eind juni in vol seizoen moeten zijn. In plaats daarvan zullen de opbrengst en de grootte van de partijen onder het gemiddelde liggen. "Enkele telers moesten de eerste knoppen die door de vorst waren aangetast eerst verwijderen, zodat de planten daarna weer meer knoppen konden geven. Omdat de eerste knop altijd de grootste is, resulteert dit automatisch in een uiteindelijk kleinere opbrengst in het eerste deel van het seizoen. We hopen deze verliezen in de maanden september en oktober te kunnen compenseren, omdat de aanplant van dit voorjaar, die dit najaar geoogst zal worden, nu dus van groot belang lijkt te zijn."

Alle foto's in dit artikel zijn aangeleverd door: L’œil de Paco, Prince de Bretagne 

Pierre geeft aan dat er op de artisjokkenmarkt sprake is van een zeer goede vraag. "Dit is het tweede jaar op rij dat we contracten hebben afgesloten met onze leveranciers. Hierdoor kunnen deze leveranciers al van tevoren een prijs en partijgrootte bepalen en op grond daarvan hun positie op de markt bepalen. Tijdens het eerste deel van het seizoen was de vraag naar contracten groter. Aan de afspraken rond de grootte van de partijen die in die contracten waren opgenomen, kon met de opbrengst echter niet worden voldaan. Wel toont dit aan dat er een reële interesse is in artisjokken. De grootste uitdaging zit 'm in het feit dat er relatief weinig jonge consumenten naar vragen. Dit geldt ook voor veel andere groentensoorten."

Prince de Bretagne biedt vier verschillende soorten artisjokken aan: de grote, ronde groene Camus en Castel de Bretagne, de grote paarse Cardial en de paarse mini-artisjokken Petits Violet. Deze artisjokken worden voornamelijk verkocht in Zuid-Frankrijk, maar ook geëxporteerd. Een ander deel van de Petits Violet wordt gecontracteerd voor verwerking. Hierdoor kan de markt worden beheerd en 'gecontroleerd' op het moment dat er te veel knoppen zijn. Bij de andere rassen zijn ook de kleine maten zeer gewild voor verwerking. “Dat is heel interessant, want het gaat daarbij om de maten die bijna niet op de versmarkt worden verkocht."

De vier rassen die Prince de Bretagne aanbiedt: Camus, Cardinal, Petit Violet en Castel.


De grote paarse Cardinal-artisjok in het veld.

De artisjokken van Prince de Bretagne worden voornamelijk in Frankrijk zelf op de markt gebracht. "In vergelijking met andere groenten is er veel vraag naar artisjok bij retailers, maar we leveren aan alle soorten winkels. Voor elke winkel proberen we verpakkingen aan te bieden die passen bij de behoeften. Voor markten en hypermarkten hebben we een standaard pakket van 60 x 40 dat meestal 13 of 15 stuks bevat, maar er is ook een pakket dat 24 stuks bevat. Voor kleine verkooppunten bieden we 40 x 30-verpakkingen met artisjokken met 6 of 8 koppen. Dit zorgt voor een betere rotatie in de winkels en dus voor een betere productkwaliteit. Een artisjok is namelijk een bloem. Na verloop van tijd vervaagt die bloem en wordt deze visueel minder aantrekkelijk."

Voor meer informatie:
Pierre Gelebart
Prince de Bretagne
+33 2 98 69 38 71
Mobiele telefoon: +33 6 62 92 64 74
pierre.gelebart@princedebretagne.com 
www.princedebretagne.com

Publicatiedatum: