Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE-marktrapport week 18/2021:

Zuid-Afrikaanse Packham's Triumph en Forelle peren domineerden de markt

Bij de peren domineerde het Zuid-Afrikaanse aanbod de markt. Met name Packham's Triumph en Forelle peren waren volop beschikbaar. Abate Fetel, Rosemarie, Williams Christ en Cheeky vulden het aanbod aan. Chileense Abate Fetel en Forelle peren waren op sommige plaatsen al te rijp. Argentijnse Abate Fetel en Packham's Triumph peren wonnen enorm aan betekenis. Daar stond tegenover dat zowel Italiaanse Abate Fetel alsook Turkse Santa Maria peren marktaandelen verloren. Het Turkse ras Deveci verdween uit de handel. Nederlandse en Belgische Conference peren vulden het aanbod aansluitend aan.

Over het algemeen verliep de handel rustig. Het aanbod was weliswaar afgenomen, maar was wel voldoende om aan de vraag te voldoen. De prijzen veranderden niet wezenlijk. Hier en daar registreerde men lichte prijsstijgingen. In Berlijn arriveerde een grote hoeveelheid die was terug gestuurd vanuit de foodretail: Zuid-Afrikaanse Flamingo beïnvloedde de reguliere handel.

Appelen
Het dominerende Duitse aanbod nam af. Desondanks kon de vraag zonder problemen gedekt worden, aangezien de vraag parallel aan het aanbod enigszins was gedaald.

Druiven
Het aantal leveringen nam alles bij elkaar af. Maar aangezien ook de vraag was afgenomen, hoefden de handelaren hun prijzen maar zelden bij te stellen.

Aardbeien
De Duitse aardbeien wonnen sterk aan betekenis en vormden samen met de Nederlandse aardbeien de basis van het assortiment.

Citroenen
Spaanse Primofiori citroenen domineerden de markt en werden slechts sporadisch door Italiaanse en Turkse importen aangevuld. Het aanbod was voldoende om de vraag te dekken. 

Bananen
De rijperijen stemden het aanbod dat zij beschikbaar stelden meestal voldoende op de afzetmogelijkheden af. De prijzen bleven daarom vaak op het bestaande niveau.

Bloemkool
Het Spaanse, Italiaanse en Duitse aanbod domineerde de markt en was voldoende om de vraag te dekken.

Sla
Het seizoen van Spaanse ijsbergsla liep langzaam ten einde: het aantal leveringen nam merkbaar af. Soms was het aanbod niet meer voldoende om aan de vraag te voldoen. De prijzen tendeerden omhoog.

Komkommers
Duitse, Nederlandse en Belgische komkommers domineerden de markt. De kwaliteit was niet goed. Wat betreft de prijzen was er geen duidelijke lijn te herkennen.

Tomaten
Er stond een zeer omvangrijk en veelzijdig assortiment klaar. Partijen uit Midden-Europa domineerden inmiddels heel duidelijk de markt. Het aantal Spaanse, Turkse, Marokkaanse en Italiaanse leveringen was afgenomen en op sommige plaatsen waren tomaten uit deze herkomstlanden helemaal uit de handel verdwenen.

Paprika's
Nederlandse leveringen domineerden de markt, gevolgd door Turkse en Spaanse paprika's. Het aanbod nam toe en de hoge prijzen van de voorgaande weken waren verleden tijd.

Asperges
Nadat het in de voorgaande week niet altijd gelukt was om het volledige aanbod kwijt te raken, moesten de overgebleven voorraden aanvankelijk snel verkocht worden. Dit lukte over het algemeen alleen door middel van aanzienlijke prijsverlagingen.

Bron: BLE

Publicatiedatum: