Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

In Spaanse Valle del Jerte verwacht men 20 miljoen kilo kersen te plukken

In het Spaanse Valle del Jerte is de kersenpluk weer van start gegaan. Deze kleine streek in het noordoosten van de provincie Cáceres is op alle markten van het Europese continent bekend dankzij haar kersen met de beschermde oorsprongsbenaming Cereza del Jerte, die sinds 1996 de kwaliteit van het fruit certificeert. Daar huist ook de grootste kersenleverancier van heel Europa: de koepelvereniging Agrupación de Cooperativas del Valle del Jerte.

“Dit jaar zijn we al op 22 april begonnen. Dat is vrij vroeg, maar de hoeveelheden waren toen natuurlijk nog beperkt. De start is heel goed verlopen, je kon zien dat er veel behoefte was aan kersen op de markten, zowel in Spanje als in het buitenland. Maar door de regen van twee weken geleden hebben we toch de oogstprognoses voor de vroege rassen naar beneden moeten bijstellen”, vertelt Mónica Tierno, algemeen directeur van de tweedegraadscoöperatie die 15 telersverenigingen uit de Jerte- en Vera-vallei groepeert. “De boomgaarden van onze telers bevinden zich op verschillende hoogtes, waardoor we het voordeel hebben van verschillende rijpingsstadia. De regen heeft vooral het al rijpere fruit aangetast. Gelukkig hebben we ook teelt op hogergelegen gebieden waar de kersen nog aan het rijpen waren toen de regen viel. Dat zijn de kersen die we nu aan het plukken zijn.”

Ondanks het feit dat het weer in april de start van het seizoen enigszins heeft vertroebeld, wat overigens ook het geval is voor de andere Spaanse teeltgebieden, zijn de oogstvoorspellingen redelijk goed, zo merkt Mónica op. “Eerst lagen de oogstprognoses in de buurt van 24 miljoen kilo kersen, de Picota-kers meegerekend. Omwille van de regen wordt dat nu wat minder, maar zelfs als we in de komende weken nog wat regenval kennen, denken we dit seizoen toch de kaap van de 20 miljoen kilo te ronden.”

“We moeten toegeven dat de kwaliteit momenteel niet zo goed is”, vervolgt de algemeen directeur, “en dat de eerste rassen traditioneel ook zachter zijn, maar ze vinden zeker hun weg naar de markt omdat het de eerste kersen zijn en iedereen weer naar dit fruit verlangt na een lange winter. Dit weekend zijn we begonnen met de pluk van de hardere rassen van betere kwaliteit en deze week zullen we al aanzienlijke hoeveelheden op de markt kunnen brengen”, benadrukt ze.

Tweede coronaseizoen
Ook dit seizoen moet de Jerte-kers het hoofd bieden aan de pandemie. De uitdagingen zijn dezelfde als die van vorig jaar, maar de sector heeft nu wel de nodige ervaring opgedaan.

“Het is duidelijk dat de pandemie nog steeds zijn stempel drukt. In Spanje bijvoorbeeld zijn er veel sectoren afhankelijk van het toerisme en dat draait bij lange na nog niet op volle toeren. Er zijn dus verkoopkanalen die nog niet naar behoren functioneren. Aan de andere kant zijn de consumptiegewoonten ook veranderd. Veel mensen eten niet meer buitenshuis en hebben ervoor gekozen om zelf hun potje te koken, waarbij de nadruk op gezond voedsel ligt. Wij werken zowel met groothandels als met supermarktketens, ook in het buitenland, en we zien dat waar de afzet daalt in het ene verkoopkanaal, gecompenseerd wordt in het andere”, zegt Mónica. “Laten we hopen dat er net als vorig jaar in de zomer enigszins sprake is van een terugkeer naar de normaliteit. Voor ons zou dat vooral interessant zijn in de maand juni, want dan verwachten we de meeste volumes. Hopelijk trekken alle afzetkanalen dan weer aan.”

De pandemie beperkte tot voor kort ook de bewegingsvrijheid, wat gevolgen had voor vele tuinbouwsectoren. “In ons geval wordt het grootste deel van de oogst gedaan door de telersfamilies zelf en zijn we minder afhankelijk van externe arbeidskrachten. Vaak zijn seizoensarbeiders eerder een extra hulpmiddel dan de basis van het werk”, geeft de algemeen directeur aan. “Wat betreft de coronamaatregelen hebben we al ervaring met de protocollen van vorig jaar. Uiteraard worden die dit jaar nog steeds opgevolgd. Niemand kan zijn hand in het vuur steken 100% coronaproof te werken, maar het belangrijkste is om te kunnen terugvallen op een doeltreffend protocol, en in het geval van detectie van een coronageval, direct te kunnen ingrijpen met isolatie.”

Europa's grootste kersenleverancier
De koepelvereniging Agrupación de Cooperativas del Valle del Jerte neemt ongeveer 80% van de kersen- en Picota-kersenteelt in de regio voor zijn rekening en is daarmee de grootste kersenleverancier in heel Europa. Spanje en de rest van de EU-landen zijn de belangrijkste bestemmingen voor dit fruit uit het noorden van Extremadura, dat er de concurrentie aangaat met de kersen van andere origines zoals Turkije, dat zeer aanwezig is in Centraal-Europa en Scandinavië, andere Europese landen zoals Italië, waar de kersenteelt flink heeft geleden onder de barre weersomstandigheden, en ook andere teeltgebieden in Spanje zelf.

“De concurrentie is groot op de markten, want het teeltareaal breidt steeds uit in verschillende delen van Spanje en de rest van Europa. Daarom moeten we vooral inzetten op kwaliteit en service”, legt Mónica uit. “Dit jaar hebben we een nieuwe optische sorteermachine aangeschaft. We hebben er nu in totaal al vijf. Het is belangrijk om ons machinepark te blijven aanpassen aan de verschillende markteisen wat betreft formaten en om onze reactiesnelheid te verhogen en dus altijd klaar te staan wanneer onze klanten ons nodig hebben.”

Naast de EU-markt exporteert de tweedegraadscoöperatie ook elk seizoen kersen en Picota's per vliegtuig naar diverse overzeese bestemmingen, zoals de Verenigde Arabische Emiraten of Hong Kong. “Hoewel we steeds meer groeien op dit soort bestemmingen, blijft de Europese markt onze eerste optie. Verre landen zijn eerder een aanvulling en altijd met kleine volumes. Er gaat immers steeds een groter risico mee gepaard, en we verkiezen dan ook de kersen over te vliegen om die risico’s te minimaliseren.”

Momenteel wordt er ook onderhandeld over het protocol om de export van Spaanse kersen naar China mogelijk te maken. Voor de sector betekent dat een zeer interessante exportmogelijkheid naar een land met een grote vraag naar dit fruit, zoals blijkt uit de exportcijfers van Chileense kersen.

Voor meer informatie:
Mónica Tierno Díaz
Agrupación de Cooperativas del Valle del Jerte
Ctra. Nacional 110, km 381
10614 Valdastillas (Cáceres) - Spanje
+34 927 471070
monicatierno@ac-vallejerte.es
www.ac-vallejerte.es 

Publicatiedatum: