Heropening Europese markt

Eerste drie containers Argentijnse citroenen op weg naar Nederland

De eerste zending Argentijnse citroenen na de heropening van de Europese markt voor citrus uit het Zuid-Amerikaanse land zal een van komende dagen in Nederland aankomen. Het gaat om een lading van 75 ton, verdeeld over 3 containers en afkomstig van een teeltbedrijf in Tucumán dat deelneemt aan het Certficatieprogramma voor Export van Citrus naar de EU.

Na maandenlange onderhandelingen met de bevoegde Europese autoriteiten over gewasbeschermingskwesties, kwam er uit Europa eindelijk groen licht voor de veranderingen die Argentinië heeft doorgevoerd in zijn certificeringssysteem. Daardoor kon de export worden hervat na de opschorting ervan in augustus 2020 vanwege de detectie van partijen met Citrus Black Spot in Spaanse havens.

Voor de Argentijnse citrussector is de heropening van de Europese markt uiterst belangrijk, zowel voor de citroentelers uit Tucumán als de telers van sinaasappelen, grapefruit en mandarijnen uit de regio Litoral.

De certificering van de zending gebeurde in aanwezigheid van Luis Basterra, minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, en Carlos Paz en Carlos Milicevic, respectievelijk voorzitter en vice-voorzitter van de Dienst voor Agrarische Gezondheid en Kwaliteit (Senasa).

De minister van Landbouw legde uit dat de EU in 2020 de import van Argentijns citrus stillegde nadat de vorige regering had besloten de gewasbeschermingscontrole uit te besteden aan derden. “Maar het garanderen van de gezondheid van Argentijns citrus is een verantwoordelijkheid van de Staat en onze Dienst voor Agrarische Gezondheid en Kwaliteit heeft uitstekend werk geleverd om die competentie terug te halen. Deze kans om onze positie op de Europese markt te herstellen is ongetwijfeld ook de voorbode van een goed jaar."

De voorzitter van Senasa voegde daaraan toe: "In februari vond er een zeer grondige audit van de Europese Unie plaats. Deze eerste zending is de vrucht van die succesvolle audit, van het voorleggen van alle benodigde documentatie en van onze voorstellen om de dienstverlening te versterken".

Carlos Paz zei verder nog dat er daartoe geïnvesteerd werd in personeel en middelen, onder meer het wagenpark, en dat er afspraken zijn gemaakt met het Nationaal Instituut voor Landbouwtechnologie (INTA) en met het Agroindustriële Proefstation Obispo Colombres in Tucumán. "We minimaliseren de kans op ladingen met Citrus Black Spot, die in Europa als een quarantaineziekte wordt beschouwd", zo beweerde hij.

Bron: cronista.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven