Januari-februari 2021

Twee derde Spaanse import groenten en fruit komt van buiten EU

De Spaanse import van groenten en fruit in de eerste twee maanden van 2021 bedroeg € 514,5 miljoen en 67% daarvan (€ 344,5 miljoen) kwam van buiten de EU, zo blijkt uit gegevens van het Spaanse Departement van Douane en Bijzondere Belastingen.

Marokko blijft de belangrijkste leverancier op de Spaanse importmarkt met de aanvoer van groenten en fruit ter waarde van € 172,4 miljoen, wat neerkomt op 33,5% van de totale waarde van de Spaanse import en 50% van de importwaarde van groenten fruit uit landen buiten de EU. Dit cijfer is gelijkaardig aan dat van januari en februari 2020.

Hoewel in de maanden januari en februari, de meest recente periode waarvoor officiële gegevens beschikbaar zijn van het Spaanse Departement van Douane en Bijzondere Belastingen, de import uit Marokko is gestabiliseerd, blijft de algemene trend volgens de Spaanse AGF-beroepsfederatie Fepex een van fors stijgende invoercijfers. Afgelopen vijf jaar is de import uit Marokko in de maanden januari en februari immers in waarde gestegen van € 136 miljoen in 2017 naar € 172 miljoen dit jaar (+26%) en in volume van 66.641 ton naar 92.775 ton (+39%).

Het betreft import die, zoals in het geval van de tomaat, vaak tegen lage prijzen de markt van de EU binnenkomt en voor prijsdalingen zorgt, wat schade toebrengt aan de Europese en vooral Spaanse telers, die dezelfde soort producten op hetzelfde moment als Marokko op de markt brengen. Fepex herhaalt dan ook dat de samenwerkings- en vrijwaringsclausules in de artikelen 4 en 7 van Protocol I van de associatieovereenkomst tussen de EU en Marokko moeten worden geactiveerd in tijden van marktcrises om de marktverstoringen te corrigeren.

Bron: fepex.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven