Vrijhandelsverdragen openen deuren voor Vietnamese agf

Na de inwerkingtreding van het vrijhandelsverdrag tussen het VK en Vietnam (UKVFTA) geldt voor meer dan 94% van de AGF-categorieën in Vietnam een nultarief. 

Dit biedt voordelen voor de markttoegang van veel Vietnamese groenten en fruitsoorten, zoals lychee, longan, ramboetan, dragonfruit, ananas en meloen, ten opzichte van concurrerende landen, waaronder Brazilië, Thailand en Maleisië, die geen vrijhandelsverdragen met het VK hebben, zo bericht vietnamplus.vn.

Nguyen Thanh Binh, voorzitter van VinaFruit, merkt op dat overzeese makten steeds hogere eisen stellen op het gebied van voedselveiligheid, quarantaine en oorsprong. Hij gaf aan dat het noodzakelijk is om de samenwerking in alle stadia van het teelt-, opslag- en verkoopproces binnen de regio te versterken om zo een duurzame en efficiënte waardeketen te ontwikkelen. 

Hij zei dat lokale overheden en bedrijven zich zouden moeten richten op grootschalige teelt en de toepassing van hoogwaardige technologieën en goede teeltpraktijken, zoals VietGAP en GlobalGAP, waarmee het aandeel biologisch geteelde AGF zou kunnen worden verhoogd en er een groter aanbod kwalitatieve producten voor de verwerkende sector en export beschikbaar zal zijn.  

"Ondertussen zouden bevoegde instanties marktinformatie aan moeten bieden om het bewustzijn onder telers en bedrijven te verhogen om zo problemen en risico's binnen de groente- en fruitteelt en -import te minimaliseren," zei hij. 

Uit cijfers van het ministerie van Landbouw en Plattelandsontwikkeling blijkt dat de AGF-export in de eerste vier maanden van dit jaar een waarde van €1,2 mld bereikte, en dat betekent een stijging van 9,5% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. 

China was in het eerste kwartaal van 2021 met een aandeel van 64,7% in de export de grootste markt voor Vietnamese groenten en fruit. 

Sinds de start van 2021 heeft Vietnam haar AGF-export naar andere markten, zoals Egypte, Koeweit, Oekraïne en Senegal, eveneens vergroot. De inkomsten van de export naar Oekraïne werden in deze periode zeven maal groter, wat veelbelovende vooruitzichten biedt voor deze markt dit jaar.  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven