Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gert-Jan Kroon, voorzitter telersvereniging RoDeKo:

"Koud voorjaar zorgt voor marktopleving witte en rode kool"

Tholen - Nadat de koolafzet al maanden moeizaam verliep, is vorige maand de vraag behoorlijk aangetrokken. "Vorige maand was de situatie nog somber, nu ziet het er een stuk rooskleuriger uit", vertelt voorzitter Gert-Jan Kroon van telersvereniging RoDeKo, die zo'n 80% van de Nederlandse kooltelers vertegenwoordigt.

Als belangrijkste oorzaak voor de opleving ziet hij het koude voorjaar, dat met name in Oost-Europese landen voor de nodige vraag zorgt. "Oost-Europa is de gangmaker en de rest van het continent volgt. Er is vraag naar zowel rode als witte kool. De prijs van de witte kool ligt voor maat 9/10 momenteel rond de 30 cent, de rode kool van die sortering wordt rond de 40 cent verkocht."


Gert-Jan Kroon van RoDeKo

De voorraad in Nederland zal niet veel lager dan vorig jaar liggen. Maar Europees gezien stelt de voorraad in Nederland niet zoveel voor. Valt er ergens in Europa een gaatje, dan is de Nederlandse voorraad zo weggewerkt", aldus de voorzitter van RoDeKo. "Ik hoop dat de versoepelingen van de coronamaatregelen in Europa een positief effect hebben op de verkoop. Al die markten en terrassen die gesloten waren, hebben de afgelopen maanden een grote impact gehad op de koolafzet en nog altijd is Corona niet voorbij."

Telersvereniging RoDeKo bestaat vandaag de dag uit zo'n 120 leden. "Door de loop der jaren zien we het aantal leden afnemen, maar het areaal blijft redelijk gelijk. Van de plantenkwekers begrijp ik wel dat er voor het volgende seizoen minder planten besteld zijn, dus voor komend seizoen ligt een krimp in het areaal bij onze vereniging wel in de lijn der verwachting", aldus de voorzitter. De vereniging is onder meer met haar sluitkoolplatform behoorlijk actief, onder meer met rassenproeven om in te spelen op de nieuwste ontwikkelingen.

"Momenteel zijn de geschikte dagen om te planten schaars door het grillige weer, dus de plantenvoorraad in de koelcellen hoopt op. Verder lopen we er als teeltbedrijf wel tegenaan dat de arbeidskosten hoger worden en ook de kosten van grondstoffen als karton en folie stijgen en een langere levertijd hebben." De markt voor biologische kool blijft volgens Gert-Jan nog altijd een niche markt. "Met ons eigen bedrijf telen we biologische spitskool en die markt vertoont een normale groei. Je komt niet zomaar aan je kilo's in de bio-teelt en dat houdt vraag en aanbod mooi in evenwicht."

Voor meer informatie:
Gert-Jan Kroon
RoDeKo
gertjan@spitskool.com