Geen voedingsstoffen nodig voor in vollegrond vermeerderde bieslook

Bij de indoor teelt van bieslook denk je wellicht aan een indoor teeltbedrijf dat gebruikmaakt van substraat, inclusief alle bekende teeltparameters daaromheen. Maar in Zeeland is een bedrijf dat bieslook teelt op een bijzondere manier.

Teelt in de vollegrond
Bij Tuinderij Bevelander brengt bieslook de eerste groeifase door in de vollegrond. De gewassen hebben ongeveer negen maanden nodig om volledig te groeien, beginnend ergens tussen april tot half december. "We telen de bieslook in de vollegrond, zodat de wortels zo groot en sterk mogelijk kunnen worden," zegt Arjen Bevelander, directeur van Tuinderij Bevelander.


Arjen Bevelander en Rob Tolenaars 

"Bieslook heeft geen voedingsstoffen nodig in onze indoor farm omdat ze alle benodigde voedingsstoffen al uit de vollegrond hebben opgenomen. Door de bieslook in de vollegrond te laten groeien kunnen de wortels hun maximale capaciteit bereiken en kunnen we onze klanten bieslook leveren van de beste kwaliteit," zegt Arjen.

De vraag is toegenomen, maar Tuinderij Bevelander kan er nog steeds aan voldoen. Het bedrijf is een van de grootste leveranciers van bieslook in Nederland en heeft Albert Heijn als grootste klant. Het bedrijf teelt 1.365.000 planten per jaar, verspreid over 13 hectare.


De plantperiode is begonnen (Klik hier om in te zoomen)

Het aanplanten is een volledig geautomatiseerd proces door middel van een transplanter die diverse rijen tegelijk kan doen. Deze wordt geleverd door Tolenaars Transplanting Services. Na acht maanden in de vollegrond wordt de bieslook geoogst en gesneden.


Robotarmen kiezen de plek waar de planten worden geplant in de grond (Klik hier om in te zoomen) 

Laatste groeifase binnen
"Uiteindelijk houden we alleen de wortelstekken over die drie maanden lang in een vriescel bewaard worden. Daarna worden de stekken ontdooid, schoongewassen en klaargemaakt voor hun laatste groeifase in onze vertical farm," zegt Arjen.


De ontdooide en gesneden wortelstekken van de bieslook

"We voeren deze fase van de groei uit in de indoor farm, omdat het buiten telen van bieslook best een uitdaging is." Volgens Arjen is het een langzaam groeiend gewas, waardoor het vatbaarder is voor ziektes die nauwelijks te behandelen zijn. Daarnaast is het lastig om geschikte stukken land te vinden voor deze gewassen, omdat ze zichzelf moeten kunnen voeden tijdens de groeiperiode daar.

Normaal gesproken duurt het drie maanden voor de bieslook volledig is gegroeid, maar in de vertical farm van Bevelander duurt dit maar acht dagen. "We snijden de bieslook niet zomaar voor deze de vriezer in gaat. Het leidt uiteindelijk tot veel dikkere en smaakvollere stelen en dat is waar onze klanten naar op zoek zijn," zegt Arjen.


Indoor teelt van bieslook

"De overstap van tl-verlichting naar ledlampen verliep niet zonder problemen," vertelt Arjen. "De ledlampen gaven veel warmte af en die moesten we kwijt zien te raken. Gelukkig konden we de situatie oplossen door een klimaatsysteem toe te voegen."

Arjen zegt dat micromollen niet heel belangrijk zijn in de teelt van bieslook, maar dat de hoeveelheid licht een veel grotere rol speelt. "Het draait allemaal om de lichtdichtheid van de lampen, hoe dicht ze naast elkaar hangen."


Klaar voor een ritje naar de supermarkt

Processen vereenvoudigen
"Normaal gesproken rekenen we op een oogst van 1.255.000 planten, met mogelijke verliezen meegerekend. De planten worden op 19,5 cm van elkaar geplant. Als een plant niet volledig groeit, hebben de andere planten nog voldoende groeiruimte beschikbaar om goed door te groeien en het verlies te beperken," zegt Arjen.


Wortelstekken van de bieslook 

Sinds hij is begonnen, is Arjen op zoek naar automatiserings-oplossingen voor het aanplanten en oogsten. Hij wil niet afhankelijk zijn van handmatig werk, omdat dit veel tijd en energie vergt. Arjen legt uit dat het eenvoudiger is om de automatische transplanter te gebruiken, aangezien dit ook goedkoper is.

Naast de bieslook levert het bedrijf ook grote hoeveelheden Chinese kool, koriander, munt, peterselie, platte peterselie, selderij en tijm. De munt wordt geteeld in een NFT-systeem in teelttunnels, achter de indoor- en verwerkingsfaciliteiten van het bedrijf.

Voor meer informatie:
Tuinderij Bevelander 
Blokseweg 2
3256 LB Achthuizen
info@tuinderijbevelander.nl 
www.tuinderijbevelander.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven