Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
François Hugo - Pomona Fruit

Zuid-Afrikaanse citroentelers 'ontspringen dans' op vroege Russische markt

Pomona Fruit richt zich op de Russische retail en exporteert steenfruit, hardfruit, kaki's, flespompoenen en uiteraard ook citrus naar deze markt.

Foto's: Pomona Fruit

"Binnenkort zal de aanvoer van easypeelers toenemen. De eerste Zuid-Afrikaanse easypeelers bereikten de markt vorige week al en deze week is de beschikbaarheid al groter," zegt François Hugo, commercieel directeur van Pomona Fruit. Hij legt uit dat er naast de vroege Zuid-Afrikaanse Satsuma's ook nog altijd late mandarijnen uit Marokko en Kinnows uit Pakistan op de markt zijn. 

"Het probleem is dat er al veel Satsuma's vanuit Zuid-Afrika en Argentinië naar Rusland zijn verladen. Er komen dus veel pallets tegelijk aan."

Hij verwacht dat de Satsumamarkt zal zwichten, maar hierin zou verbetering kunnen komen zodra andere rassen, zoals Nova's en Clementines, op de markt komen. Rusland heeft echter wel volop  alternatieven voor Zuid-Afrikaanse Nova's, waarvan het seizoen net is begonnen. 

Het zou weleens een moeilijk seizoen kunnen worden
De citroenmarkt is momenteel sterk maar dat zal niet lang meer  zo blijven, een verwachting die hij heeft voor alle categorieën, met uitzondering van Navels. 

Aangezien Argentinië nog geen toegang tot de EU had, was er sprake van grote onzekerheid over de containers die Argentinië exclusief naar Rusland zou verladen. Twee geplande zendingen werden geannuleerd en dit creëerde kansen voor Zuid-Afrikaanse citroenen. Gelukkig zijn de vroege citroenen groot en de export van Zuid-Afrikaanse citroenen naar Rusland is dit seizoen tot nu toe dan ook al met een derde gegroeid.

"Zuid-Afrikaanse citroentelers zijn de dans ontsprongen nu de twee Argentijnse zendingen werden geannuleerd. Wanneer ons product gelijk met dat van hen was aangekomen dan zou er chaos op de markt zijn ontstaan," zegt François. "De citroenmarkt trekt momenteel weer aan en iedereen is opgelucht." 

Krappe markt voor Navels
Er zijn ook al Star Ruby's onderweg, maar Navels ontbreken nog. Hij verwacht dat er op de Russische markt een tekort aan sinaasappelen zal ontstaan, omdat Zuid-Afrikaanse exporteurs hun vroege Navels liever naar andere markten exporteren.

In juli vorig jaar was er op de Russische markt sprake van hoge prijzen voor Navels, wat ertoe leidde dat er grote aantallen Valencia"s werden verladen met als gevolg dat de sinaasappelprijzen tegen het einde van het seizoen kelderden. 

"Vorig jaar was de vraag naar sinaasappelen erg hoog, maar ik verwacht dat mensen nu meer betaalbaar, lokaal geteeld fruit zullen kopen in plaats van duur geïmporteerd fruit. Mensen zijn zich bewuster van hun uitgaven en dat is overal ter wereld het geval."

Verdrievoudiging appel- en peerhandel zal zich dit jaar niet herhalen
Vorig seizoen verdrievoudigde de appelexport naar Rusland, hetgeen te maken had met de havensluitingen in Bangladesh, waardoor Zuid-Afrikaanse appelen vast kwamen te zitten in de havens en Zuid-Afrikaanse telers noodgedwongen op zoek moesten naar alternatieve markten, zoals Rusland. 

François merkt op dat de lokale appelsector in Rusland volop in ontwikkeling is en dat er nieuwe koelhuizen worden gebouwd in het zuiden van Rusland, waardoor er meer lokaal geteelde appelen beschikbaar zijn. 

Beschikbaarheid containers verbeterd
De beschikbaarheid van containers is na een lange periode van schaarste verbeterd. In deze periode zag het bedrijf zich genoodzaakt om te switchen tussen verschillende rederijen. Nu is de beschikbaarheid echter verbeterd omdat er minder zendingen druiven en pruimen hoeven te worden verladen. "Ik wil mijn fruit in containers verladen bij een constante temperatuur. Deze komen weliswaar een paar dagen later aan maar wanneer je met retailprogramma's werkt is dat niet zo'n probleem. Zolang er maar constante leveringen zijn."

De eigenaren van Pomona Fruit: Anton Bruwer, Francois Hugo en Pedre Koekemoer

”Ik denk dat de afgelopen 12 maanden voor veel mensen een aanslag zijn geweest op hun portemonnee. Consumenten letten beter op wat zij uitgegeven in de supermarkt. Dit hebben we ook tijdens het steenfruitseizoen gezien, toen de consumptie achterbleef."

François probeert er realistische verwachtingen op na te houden, niet te optimistisch, maar ook niet te pessimistisch. Kijkend naar de enorme beschikbaarheid van Zuid-Afrikaans product en de geringe koopkracht zou het echter weleens een moeilijk seizoen kunnen worden.  

Voor meer informatie: 
Francois Hugo
Pomona Fruit
+27 23 626 1890
francois@pomonafruit.com
pomonafruit.com

Publicatiedatum: