"Onze werknemers kunnen nu veilig werken"

Eén jaar later is het Fairtrade Covid Fund nog altijd van grote betekenis voor telers

Meer dan 500.000 telers en plantagemedewerkers in bijna 60 landen wereldwijd plukken nog altijd de vruchten van het Covid Relief and Resilience Fund van Fairtrade, dat opgericht werd door Fairtrade International in samenwerking met haar lid-organisaties, overheden en zakelijke partners. Het fonds is gericht op het bieden van financiële hulp aan kleinschalige teeltbedrijven die hard geraakt zijn door de Covid-19-pandemie. 

Het fonds van €15 mln werd vorig jaar geïntroduceerd in reactie op de pandemie en zal tot 2022 blijven bestaan. Het biedt ondersteuning bij de implementatie van korte- en langetermijnherstelmaatregelen in Azië, Afrika, Latijns-Amerika en het Caraïbisch gebied, inclusief noodhulp, zoals persoonlijke beschermingsmiddelen en voorlichtingscampagnes.  

"De Covid-19-pandemie deed de wereldwijde economische en maatschappelijke systemen op hun grondvesten schudden. Met name in agrarische gemeenschappen in kwetsbare regio's was de impact van Covid-19 verwoestend," merkt Nyagoy Nyong'o op, CEO van Fairtrade. 

“Dankzij de uitrol van het Covid-19 Relief and Resilience Fund met onze belangrijkste partners hebben we kunnen garanderen dat telers en plantagemedewerkers de financiële steun krijgen die zij nodig hebben om hun waardevolle werk veilig te kunnen blijven doen en zich te beschermen tegen de verdere gevolgen van deze pandemie, zodat zij kunnen bouwen aan een eerlijke, duurzame en rechtvaardige toekomst."

Het Duitse ministerie van Ontwikkelingssamenwerking (BMZ) steunde het Covid-19 Relief and Resilience Fund, evenals de German Development Corporation (GIZ), het Zwitserse staatssecretariaat voor Economische Zaken (SECO) en het Britse ministerie voor Buitenlandse Zaken van het Gemenebest (FCDO) via de Vulnerable Supply Chains Facility (VSCF). 

Naast rechtstreekse hulp op het gebied van zorg en veiligheidsmaatregelen om verspreiding van Covid-19 te voorkomen, biedt het fonds ook economische hulp aan getroffen telersorganisaties. Deze extra hulp bestaat onder meer uit het initiëren en uitvoeren van programma's gericht op de verbetering van de voedselzekerheid en het verhogen van de inkomsten van kleinschalige telers door het diversifiëren van gewassen en markten, het aanpakken van risico's in de toeleveringsketen die verband houden met mensenrechten, evenals de verbetering van digitale technologieën om de basis te leggen voor een eerlijk herstel.  

Klik hier om het hele persbericht te lezen.

Voor meer informatie:
Andrew Zaganelli Giacalone
Fairtrade International
a.giacalone@fairtrade.net


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven