Nog twee weken goed weer nodig

Goed weer in Polen kan leiden tot grote appeloogst

De Poolse weersvoorspellingen zien er goed uit, zelfs met stijgende temperaturen. Als nachtvorst nog twee weken kan worden vermeden, zou Polen een aanzienlijk grotere appeloogst kunnen binnenhalen dan de voorbije twee seizoenen. Om zeker te zijn, doen de telers wat ze kunnen om hun boomgaarden tegen vorstschade te beschermen.

Jan Nowakowski, manager van de Poolse appelexporteur Genesis Fresh, verklaart dat de gevolgen van de nachtvorst tot nu toe voor het nieuwe appelseizoen minimaal zullen zijn. "Het nieuwe appelseizoen is begonnen met vorst van -4 tot -7°C aan het einde van april. Deze vorst had weinig invloed op de appelen, omdat de bomen nog niet in bloei stonden. Hoewel het vroeg is, hebben we water gesproeid om de appelbomen te beschermen. Niet alle telers hebben het watersproeisysteem, dus we zullen later wel een klein effect van de vroege vorst zien."

Er was echter nog steeds een risico op voorjaarsvorst in mei. Volgens Nowakowski zien de weersvooruitzichten er zeer positief uit, wat dit jaar tot een hoge opbrengst van de Poolse appelen zou kunnen leiden. "De voorbije twee jaar werden we zwaar getroffen door vorst en verloren we een aanzienlijke hoeveelheid appelen. Als we de komende twee weken geen extreem lage temperaturen krijgen, zullen we zeker grote hoeveelheden appelen binnenhalen in het komende seizoen. Op dit moment laten de weersvoorspellingen zien dat we wat dat betreft veilig zitten. De vooruitzichten zijn ook veelbelovend voor begin mei, met volgende week zelfs betere temperaturen. Ik ben optimistisch over verdere temperatuurveranderingen voor de voorjaarsperiode."

Toch proberen de telers hun boomgaarden te beschermen tegen eventuele vorst die nog zou kunnen opkomen, legt Nowakowski uit. "Er wordt veel geïnvesteerd in sproeisystemen om de boomgaarden tegen vorst te beschermen. Dat is nodig omdat de klantenkring is veranderd en we naarmate de tijd verstrijkt steeds meer afwijkingen in het weerpatroon waarnemen. We zijn ook begonnen met regelmatige boomgaardbehandelingen zoals het sproeien van gewasverbeterings-middelen om de kwaliteit van het fruit later in het seizoen te vergroten."

Hoewel de Poolse telers al naar het nieuwe seizoen kijken, zal het lopende seizoen niet eindigen voordat de nieuwe oogst binnen is. De vraag is echter wel wat vertraagd nu het seizoen zijn einde nadert.  "Genesis Fresh levert het hele jaar door appelen. We hebben een goed appelaanbod dit seizoen om appelen te blijven verladen tot het nieuwe seizoen begint. We zorgen altijd voor voldoende koelcellen om goede appelen aan onze klanten te kunnen leveren. De vraag naar appelen is op dit moment vrij laag, maar dat is te verwachten in deze fase van het seizoen. De lenteperiode ligt voor ons, wanneer veel vroege groenten en fruit op de markt komen en de consument op zoek gaat naar verse alternatieven voor appelen. Niettemin is de appel het fruit dat mensen elke dag consumeren!" besluit Nowakowski.

Voor meer informatie:
Jan Nowakowski
Genesis Fresh
+ 48 22 378 34 05
info@genesisfresh.com
www.genesisfresh.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven