Amerikaanse aardappelen krijgen markttoegang tot Mexico

Een uitspraak van het Mexicaanse Hooggerechtshof op 28 april zorgt ervoor dat na jarenlang getouwtrek Amerikaanse aardappelen markttoegang zullen krijgen tot geheel Mexico, meldt Agroberichten Buitenland.

Een lange geschiedenis
De markttoegang van Amerikaanse consumptieaardappelen tot Mexico is een thema dat de gemoederen al decennia lang bezig houdt. Al sinds de publicatie van de fytosanitaire importvoorwaarden in 1996 beperkte Mexico de markttoegang tot een gebied van 26 kilometer langs de noordgrens met de VS. In dit gebied worden geen aardappels geteeld en dus zou de import van eventuele plantenvirussen geen risico vormen.

In 2014 stemde Mexico in om volledige markttoegang te geven. Nationale aardappeltelers klaagden de regering echter direct met succes aan. Ze beweerden dat de Mexicaanse toezichthouders niet de bevoegdheid hadden om te bepalen of landbouwproducten geïmporteerd kunnen worden, en kregen gelijk.

In 2018 leidde een uitspraak van een districtsrechter er toe dat Amerikaanse aardappelen nog steeds geen markttoegang tot het gehele land konden krijgen. De rechter baseerde zich in zijn uitspraak vooral op argumenten die te maken hadden met de introductie van plagen en voedselveiligheid.

Door de uitspraak van het Mexicaanse Hooggerechtshof van afgelopen week komt hier nu verandering in. De rechtbank van de uitspraak uit 2018 was niet bevoegd om de invoer van Amerikaanse aardappelen voor het gehele Mexicaanse grondgebied te verhinderen, aldus het Hooggerechtshof. De uitspraak van vorige week bevestigt dat de Mexicaanse regering wel degelijk de bevoegdheid heeft om de importvoorwaarden van Amerikaanse aardappelen, en andere landbouw- en voedingsproducten, te bepalen.

Verwachte toename in Mexicaanse import
Met een waarde van 60 miljoen dollar in 2020 is Mexico momenteel, ondanks de beperking tot de 26 kilometer brede grensregio, de op één na grootste exportmarkt van verse Amerikaanse aardappelen. De Amerikaanse aardappelindustrie schat dat toegang tot het gehele land over vijf jaar een marktpotentieel van 200 miljoen dollar per jaar zal opleveren.

Momenteel is het voor andere landen, waaronder Nederland, nog onmogelijk om deze ook naar Mexico te exporteren. De uitspraak van het hooggerechtshof zal in de toekomst mogelijk ook de weg vrij kunnen maken voor markttoegang van Nederlandse aardappelen in Mexico.

Bron: Agroberichten Buitenland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven