Stabiele markt en hoge prijzen voor Italiaanse kiwi's

Voor de Italiaanse groene kiwi bereikt de markt zijn hoogtepunt. Het jaar werd gekenmerkt door lage hoeveelheden en de vraag ging gepaard met een hoge prijs. Van maart tot mei komen de specialistische telers in actie, die over kennis en vaardigheden beschikken om maanden na de oogst nog kiwi's van hoge kwaliteit te leveren.

“Sinds het begin van het seizoen zijn de verkoopprijzen voor Italiaanse groene kiwi’s goed en nu stijgen ze nog verder. De premium-lijn heeft prijzen van boven de €2,00 per kilo, terwijl de prijzen voor middelgrote maten op €1,70 à €1,80 per kilo liggen. Sinds maart is er sprake van een gestage groei, die in april verder is aangetrokken. Het is de droom van een specialist om in het voorjaar een kiwi van hoge kwaliteit te hebben. De verwachtingen ten aanzien van de producentenprijs waren hoog vanaf het moment van de oogst en inmiddels kan ik zeggen dat ze ruimschoots zullen worden bevestigd”, zegt Christian Moretti, directeur van het Italiaanse Agrintesa.

Christian Moretti op archiefbeeld

De Italiaanse teelt van groene kiwi's heeft in 2020 een historisch dieptepunt bereikt als gevolg van de vorst en het ruimen van kiwi's door sterfte. De teelt bedroeg ongeveer 230.000 ton. “Kiwi’s uit Griekenland zijn altijd aanwezig geweest met een lagere prijspositionering van €0,30 tot €0,40 per kilo. Vanaf maart daalde dit aanbod, waardoor er meer ruimte kwam voor de Italiaanse kiwi’s. Agrintesa heeft geen Griekse kiwi's ingevoerd en afgezet, maar heeft zich geconcentreerd op de waardevermeerdering van haar product, waarbij zij zich onderscheidt door kwaliteit en gegarandeerde oorsprong.” 

Wanneer een land minder hoeveelheden beschikbaar heeft, dan zal iemand anders het marktaandeel innemen, hetgeen bepalend is voor zijn commerciële prestaties. Dit seizoen is de Italiaanse kiwi erin geslaagd zijn positie en prijzen te handhaven. “Italië is nog steeds het referentiepunt voor de markt en van maart tot mei komen de kiwi’s als beste uit de bus. Het aanbod is geconcentreerder en gekwalificeerder, waardoor de kiwi's beter kunnen worden geplaatst ten voordele van de algemene resultaten van het jaar.”

De leden van Agrintesa hebben samen 1800 hectare met groene kiwi's, die hoofdzakelijk naar Europa en overzee worden geëxporteerd. Om haar klanten 12 maanden per jaar van kiwi's te kunnen voorzien, zet de coöperatie van juni tot oktober Nieuw-Zeelands en Chileense kiwi’s af. Het aandeel biologische kiwi’s bedraagt ongeveer 10%.

Voor meer informatie:
Christian Moretti 
Agrintesa 
Via G. Galilei, 15
Faenza (RA) - Italië
+39 0546 619111
direzione@agrintesa.com 
www.agrintesa.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven