"Door het Britse seizoen te verlengen, kunnen we onnodige voedselkilometers van importaardbeien voorkomen"

Dyson Farming heeft de eerste aardbeien in haar 6 hectare grote kassencomplex in Carrington (Lincolnshire) geplukt. De 424 meter lange kas wordt gevoed door hernieuwbare elektriciteit en restwarmte van de nabijgelegen anaerobe vergister van Dyson Farming. Momenteel worden er op 6 hectare aardbeien geteeld. 

Het voorjaarsseizoen loopt van maart tot mei, het zomerseizoen in de maanden juni en juli, gevolgd door een derde seizoen in het najaar, dat loopt van oktober tot december. 

"De eerste aardbeien werden op 22 maart geplukt en tot nu toe verloopt alles volgens plan," vertelt Stuart Thomson, hoofd marketing bij Dyson Farming. 

“Het weer was tot nu toe koud maar zonnig. De zonnestraling zorgde ervoor dat de temperatuur in de kassen hoog bleef. We maken gebruik van warmte die wordt geproduceerd door een anaerobisch vergister op het terrein (3MW/u) om de temperatuur op kritieke momenten (vroeg in de ochtend en op bewolkte dagen) op peil te houden. De aardbeien worden op kokossubstraat in hangende goten geteeld. Een klimaatbeheersingssysteem monitort de omstandigheden en past irrigatie, luchtvochtigheid, temperatuur, ventilatie, verwarming en CO2-dosering aan. We ondersteunen de ontwikkeling van hightech, duurzame teelt in het VK en door het Britse seizoen te verlengen kunnen we onnodige voedselkilometers voorkomen die veroorzaakt worden door de import van aardbeien in deze tijd van het jaar."

Het bedrijf verwacht dit voorjaar 330 ton te oogsten, 150 ton in de zomer en 270 ton in het najaar. 

"Het kassencomplex van zes hectare werd vorig jaar gebouwd en is de eerste fase van het Dyson glastuinbouwproject. We hebben een vergunning gekregen voor de uitbreiding van de locatie en zullen er daarom in blijven investeren." 

Dyson Farming levert voornamelijk aan retailers en een aantal lokale winkeliers en boerderijwinkels. De vraag naar fruit van Britse bodem is momenteel sterk, aangezien de zachtfruitteelt in tunnels dit seizoen vertraging heeft opgelopen als gevolg van de lage temperaturen. 

Het op grote schaal en duurzaam telen van premium aardbeien buiten het seizoen vereist de ervaring en deskundigheid van het team van Dyson Farming. Voor Dyson Farming betekent het de volgende stap in het telen van hoogwaardig Brits fruit op commerciële schaal en het bedrijf wendt hiervoor duurzame teeltmethoden en technologische innovaties aan. 

Een gecomputeriseerd klimaatbeheersingssysteem past de temperatuur in de kas aan en garandeert optimale groeiomstandigheden voor de gewassen. Het regenwater wordt van het dak van de kas opgevangen in een reservoir en gebruikt voor het irrigeren van de planten. De hangende goten waarin de aardbeien worden geteeld, 'bungelen' dicht naast elkaar waardoor er 15% meer gewassen op hetzelfde oppervlak kunnen worden geteeld. 

Op het terrein bevindt zich ook een pakstation en koelhuis wat Dyson Farming in staat stelt om het verse fruit zo snel mogelijk na de pluk te koelen, verpakken en verladen. 

In de kas zijn de nieuwste technologieën geïmplementeerd die momenteel in ontwikkeling zijn, zoals plukrobots en geavanceerde ledbelichting, waarmee de efficiëntie van de kassen kan worden verhoogd en het seizoen nog verder kan worden verlengd. 

Voor meer informatie: 
Stuart Thomson​
Dyson Farming
+44 1526 322058
stuart.thomson@dysonfarming.com  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven