Santiago Vázquez, La Vega de Cieza (Spanje):

"Abrikozenseizoen met permanente tekorten"

Een paar weken geleden is het steenfruitseizoen in de regio Murcia van start gegaan met een vertraging van ongeveer 10 dagen in vergelijking met vorig jaar, maar de aanvangsdatum lag wel in lijn met het gebruikelijke begin van het Spaanse seizoen. Ongunstig weer bepaalt dit jaar in hoge mate het verloop van het steenfruitseizoen in heel Europa. Daarbij is vooral de abrikoos het slachtoffer en ook de regio Murcia ontsnapt niet aan dit gegeven."Het wordt een jaar met een tekort aan abrikozen tot aan het einde van het seizoen", zegt Santiago Vázquez, manager van het bedrijf La Vega de Cieza. "Tot half mei zal 50% van de normale hoeveelheden ontbreken en in de tweede helft van de maand zal het om ongeveer 30% gaan. In juni schakelen we dan over op andere gebieden, zoals Lleida of Aragón, waar we ook percelen hebben en waar het tekort zal oplopen tot 40%. Onze opbrengst in een normaal jaar bedraagt ongeveer 2,8 miljoen kilo, maar dit seizoen zullen we blijven steken op 1,9 miljoen", schat hij.

Meerdere factoren liggen aan de basis van de lagere oogst voor abrikozen: "In het noorden van Spanje zijn de percentages van de terugval in de oogst te vergelijken met die van de eerste twee weken van mei in Murcia. Hier hebben we problemen gehad met de vruchtzetting, maar in het noorden is het bovendien heel koud geweest. Bij teeltbedrijven die door beide factoren zijn getroffen, kunnen de tekorten oplopen tot wel 80%", legt Santiago uit.


 
Maar ook in Frankrijk, Italië en andere landen aan de Middellandse Zee leidt de late vorst van de maand april tot aanzienlijk oogstverlies. "Overal zullen er minder abrikozen worden geplukt. De abrikoos is overigens altijd al een product geweest met behoorlijk onstabiele volumes, meer dan perzik of nectarine bijvoorbeeld. Dat heeft veel te maken met de vruchtzetting. En de beste prijzen werden steeds behaald in de jaren waarin er veel kilo's ontbraken", vertelt hij.

Het gebrek aan product biedt dus perspectief op betere marktvoorwaarden voor de abrikoos na verschillende seizoenen met magere resultaten. Men hoopt dan ook dat de prijsstijging het verlies aan volumes, al was het maar gedeeltelijk, kan compenseren. "2018 en 2019, en eigenlijk vooral 2019, waren problematische seizoenen. Veel telers hebben het nog altijd financieel moeilijk na die twee jaren, zodat er echt wel nood is aan een seizoen met mooie prijzen om weer met het hoofd boven water te kunnen komen", legt Santiago uit. "2020 was acceptabel, maar er zijn nog steeds telers die schulden bij de bank hebben uitstaan na het desastreuze jaar 2019. En laten we niet vergeten dat de teler nog altijd de motor is die alles in gang zet."

"De distributiesector stelt soms zijn limieten aan de prijzen, maar uiteindelijk moet een deel van de verliezen wel worden gecompenseerd door betere prijzen. De situatie wordt ook anders voor elke teler: wie het geluk heeft niet veel minder hoeveelheden te oogsten, zal zeker kunnen profiteren van de sterke markt. Helaas zal dit voor de meerderheid niet het geval zijn. Wie de helft minder plukt, moet algauw dubbel zo hoge prijzen halen ter compensatie. En dat wordt uiteraard niet gemakkelijk", legt de manager uit. "Anderzijds zal er hierdoor wel een lokeffect optreden, zodat ander fruit dat mogelijk geremd wordt door een minder vlotte afzet nu wel vlugger de weg naar de markt vindt", benadrukt Santiago Vázquez.

"Het seizoen moet eigenlijk nog beginnen"
"Ondanks de beperkte hoeveelheden tot nu toe, toont de markt toch een grote belangstelling voor het Europese steenfruit," zegt Santiago. "Op dit moment verloopt de afzet goed. Vorig jaar was het warmer weer in onze bestemmingslanden in de maand april. Maar omdat de aanvoer eerder beperkt is, liggen onze magazijnen ook niet vol product. In die zin is de situatie vergelijkbaar met die van vorig jaar", legt hij uit. 'La Vega de Cieza levert aan supermarkten in bijna heel Europa en we zijn al begonnen met het verzenden van ons fruit naar onder meer Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. We zetten 90 à 95 procent van ons fruit in Europa af. Slechts 20% daarvan blijft in Spanje."

En hoewel de abrikozen voor de nodige uitdagingen zorgen, moet het verhaal van het steenfruitseizoen eigenlijk "nog worden geschreven", zo merkt de manager op. "Ondanks het gebrek aan abrikozen – maar ook van onder meer nectarines – ziet het ernaar uit dat we tegen 15-20 mei zullen kunnen spreken van een productie naar behoren. En nu maar hopen dat het weer ons gunstig gezind is en dat de markt ook meewil, zodat we van een fatsoenlijk seizoen kunnen genieten en alle kosten kunnen dekken en alle leningen kunnen afbetalen. Laten we daarmee beginnen", spreekt de manager van La Vega de Cieza zijn hoop uit. "En op dit moment ben ik niet pessimistisch gestemd. Helemaal niet."
 
Voor meer informatie:
Santiago Vázquez
La Vega de Cieza
+34 968455779
santiago@vegacieza.com
www.vegacieza.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven