Project 'BioActiveMaterials'

Bioactieve papiercoatings ter vervanging van plastic

De hoeveelheid plastic afval neemt jaarlijks toe. Een deel van dit afval betstaat uit plastic levensmiddelenverpakkingen. In het kader van het project 'BioActiveMaterials' ontwikkelden onderzoekers van het Fraunhofer Gesellschaft een milieuvriendelijke coating voor papieren verpakkingen. Hiermee kan niet niet alleen het plasticverbruik worden teruggedrongen maar de plantaardige eiwitten en wassen in de coating zorgen er ook nog eens voor dat de verpakte producten langer houdbaar zijn. Na gebruik kan de verpakking bij het papierafval om te worden gerecycled. 

Wie tegenwoordig levensmiddelen koopt in supermarkten ontkomt niet aan plastic verpakkingen. Op olie gebaseerde plastics dragen echter bij aan het groeiende afvalprobleem. Alleen al in Duitsland werd in 2017 in totaal 38,5 kilo plastic afval per persoon geproduceerd. Dit plastic afval komt in zeeën en oceanen terecht of wordt geëxporteerd naar landen in Afrika of Azië waar het wordt verwerkt. Blootgesteld aan de elementen wordt dit afval afgebroken in microplastics, die uiteindelijk weer in de voedselketen terechtkomen. Het terugdringen van plastic verpakkingen in de levensmiddelenindustrie is dan ook noodzakelijk. 

Het Fraunhofer Institute for Process Engineering and Packaging IVV en het Fraunhofer Institute for Interfacial Engineering and Biotechnology IGB presenteren nu een innovatieve, duurzame oplossing voor voedselverpakkingen die de producten net zoals conventionele verpakkingen langer vers houdt. Deze nieuwe oplossing bevat echter geen plastic en kan na gebruik probleemloos worden gerecycled. 

Eiwitten, wassen en antioxidanten verlengen de houdbaarheid van levensmiddelen. Voor het project 'BioActiveMaterials' gebruikten de onderzoekers papier als basismateriaal voor het vervaardigen van functionele verpakkingen, zoals hersluitbare zakken of wikkels. Dit papier werd door middel van standaardprocessen voorzien van  speciale coating. De onderzoekers maakten deze coating van eiwitten en wassen met bioactieve additieven. De speciale formule van deze coating vervult meerdere functies tegelijk. 

Het gecoate papier is een alternatief voor de verpakkingen die momenteel worden gebruikt voor het verpakken van voedsel, zoals groenten, fruit, vlees, vis, kaas en zelfs zoetwaren. Consumenten kunnen de in papier verpakte producten op dezelfde manier bewaren als in plastic verpakte voedingsmiddelen. "De antioxidantwerking blijft behouden. Deze verpakking is zelfs bruikbaar voor diepgevroren producten. Na gebruik kan de verpakking bij het papierafval om te worden gerecycled. De coating is biologisch afbreekbaar en vormt geen belemmering voor het recyclingproces," zegt Cornelia Stramm, hoofd van het Fraunhofer Institute.

Klik hier voor het hele persbericht.

Voor meer informatie: 
Karin Agulla
Fraunhofer Institute for Process Engineering and Packaging IVV
Giggenhauser Straße 35
85354 Freising, Duitsland
+49 8161 491-120
ivv.fraunhofer.de


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven