Mexico wordt 's werelds grootste aardbeienexporteur

Mexico exporteerde in 2020 meer aardbeien dan welk ander land ook en verdreef daarmee Spanje van de nummer 1 positie. De aardbeienexport bracht vorig jaar meer dan € 708 mln op, een stijging van 12,4% ten opzichte van 2019. Hoewel Spanje meer dan twee decennia lang de eerste plaats had ingenomen, werd in 2020 slechts € 537 mln aan internationale afzet gerealiseerd. De Verenigde Staten stonden op de derde plaats met € 396 mln.

De Mexicaanse aardbeiensector is afhankelijk van de vraag in de VS: van alle aardbeienexport ging vorig jaar 99,3% naar de Verenigde Staten, die de grootste importeur ter wereld zijn. Spanje exporteert grotendeels naar andere Europese landen.


De export van aardbeien in miljoenen US dollars is aangegeven in lichtgroen; in donkergroen de volumes in duizenden tonnen / Afbeelding: El Economista

De Mexicaanse markt heeft hindernissen overwonnen die door de pandemie werden veroorzaakt, zoals de beschikbaarheid van arbeidskrachten en het bijna verdwijnen van de cateringsector, waaraan normaal 15% van het fruit wordt afgezet. De vraag bleef sterk ondanks de vrees van de telers dat een grotere werkloosheid de aardbeien minder bereikbaar zou maken voor de consument, omdat zij worden beschouwd als een impulsaankoop.

Volgens een artikel op mexiconewsdaily.com overschaduwde de Mexicaanse aardbeienmarkt de Belgische markt in 2012, de Nederlandse in 2016 en de Amerikaanse markt in 2019.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven