USDA-rapport over directe versus indirecte handel

Polen's verborgen markt voor Amerikaanse agri-export

De exportgegevens voor bulk, halffabrikaten en consumptiegoederen (BICO) van het US Census Bureau volgen de Amerikaanse handel in levensmiddelen en land- en tuinbouwproducten die rechtstreeks naar Polen worden verscheept. Zij meten echter niet de aanzienlijke omvang van de handel in versproducten van de VS naar Polen die via Westeuropese havens van binnenkomst verloopt.

Volgens BICO hebben Amerikaanse leveranciers in 2020 voor 164 miljoen dollar Amerikaanse levensmiddelen en land- en tuinbouwproducten naar Polen verscheept. Volgens het Poolse Centraal Bureau voor de Statistiek (CSO), dat de handel per land van oorsprong meet en dus zowel de directe als de indirecte handel weergeeft, heeft Polen in 2020 voor meer dan 506 miljoen dollar aan Amerikaanse voedingsmiddelen en land- en tuinbouwproducten aangekocht. FAS Warschau moedigt USDA-medewerkers en andere Amerikaanse voedsel- en landbouwexporteurs en belanghebbenden aan om verder te kijken dan de BICO-gegevens en verschillende gegevensbronnen te bekijken wanneer zij strategieën voor de toewijzing van middelen en marktontwikkeling voor Polen overwegen.

De Verenigde Staten zijn voor Polen de 17e grootste leverancier van levensmiddelen en land- en tuinbouwproducten. Amerikaanse goederen komen rechtstreeks uit de Verenigde Staten in Polen aan of worden overgeladen via de andere havens van binnenkomst in de Europese Unie, voornamelijk in Nederland en Duitsland. Omdat de BICO-gegevens alleen de rechtstreekse handel van de VS naar Polen weergeven, geven zij geen beeld van de aanzienlijke volumes van de handel van de VS die via distributeurs in Rotterdam, Bremershaven en andere grote West-Europese havensteden verloopt. Post is dan ook van mening dat de gegevens van het Poolse CSO, die zowel de directe als de indirecte handel omvatten, een nauwkeuriger beeld geven van de Poolse vraag naar levensmiddelen en Amerikaanse land- en tuinbouwproducten.

Volgens CSO-gegevens kochten Poolse importeurs voor 506 miljoen dollar aan Amerikaanse voedsel- en landbouwproducten in 2020.

Klik hier om het volledige verslag te lezen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven