De prijzen stijgen gewoonlijk in deze tijd van het jaar

Poolse appelprijzen licht gedaald

De nachten met vorst hebben geen gevolgen gehad voor het nieuwe Poolse appelseizoen. De fruitbomen zijn nog niet uitgebloeid, wat betekent dat ze door het koude weer nog geen schade kunnen oplopen. De maand mei wordt echter een cruciale maand, aldus een Poolse exporteur. Voor het huidige seizoen zijn er nog heel wat rassen beschikbaar, omdat meer koelcellen hun deuren hebben geopend.

Jakub Krawczyk, exportmanager voor Appolonia, stelt dat de vraag naar Poolse appelen nog steeds groot is, maar dat de export wel iets is vertraagd: "De vraag naar geschilde appelen is zeer solide bij klanten in het westelijke deel van Europa. We mogen ook niet klagen over onze binnenlandse markt, want ook hier verloopt de afzet vlot. De export is een beetje vertraagd, omdat andere fruitsoorten aan het begin van hun seizoen staan en er appelen van het zuidelijk halfrond op de markt zijn, met concurrerende prijzen. Onze oostelijke partners kopen momenteel ook geen grote hoeveelheden, maar we hopen dat daar snel verandering in komt."

Hoewel er in Polen enkele koude nachten zijn geweest, is het nog te vroeg voor schade aan de appelbomen. "De maand mei wordt echter een cruciale maand," legt Krawczyk uit. "April was vrij koud, er was veel regen en zelfs kleine sneeuwbuien. Er waren een paar nachten met lichte vorst, maar we zien geen schade in onze appelboomgaarden als gevolg van deze vorst. Sommige telers gebruikten waterbescherming tijdens koude nachten. De meest cruciale maand wat het weer betreft is mei, want dan komen de bloemen aan de bomen, die door de vorst beschadigd kunnen worden. De komende dagen zou het warmer worden, maar we zullen zien hoe het weer medio mei is."

De prijzen zijn de afgelopen weken licht gedaald. Volgens Krawczyk is het openen van meer koelcellen de oorzaak van deze kleine daling: "Er was een kleine prijsdaling, wat de afzet altijd vooruit stuwt. Tegelijkertijd werden er meer ULO-cellen geopend, zodat er meer producten beschikbaar waren en meer mensen hun eigen producten begonnen af te zetten, wat goed is. Hoewel de maand april enige tijd koud was, waren er toch een paar zonnige dagen en als mensen naar buiten gaan, is de kans groter dat ze wat snacks kopen en het is goed dat ze appelen kiezen als gezond tussendoortje."

Het einde van het seizoen mag dan nabij zijn, Appolonia heeft nog veel appelen in bewaring. Krawczyk geeft aan dat de meeste rassen nog verkrijgbaar zijn. "Op dit moment hebben we nog Golden Delicious, Red Jonaprince, Jonagored, Idared, Champion, Ligol, Gloster, Red Delicious, dus de meeste rassen zijn nog beschikbaar. Gala is op of bijna op. We zien echter dat niet alleen de appelen van de beste kwaliteit in ULO-cellen zijn opgeslagen, er zijn ook appelen van mindere kwaliteit die we niet als klasse 1 appelen kunnen afzetten. Zo zullen appelen die na de hagel zijn geoogst alleen als klasse 2 of aan de voedingsindustrie worden aangeboden."

"In deze tijd van het jaar stijgt de prijs van appelen normaal gesproken, maar dit jaar was dat niet het geval. De prijs is lange tijd stabiel geweest en sinds twee of drie weken geleden is de prijs zelfs een beetje gedaald. Er zijn nog genoeg appelen om af te zetten, dus het zou een druk seizoen moeten worden. We zijn er zeker van dat we het hele seizoen appelen voor iedereen beschikbaar zullen hebben."

Voor meer informatie:
Jakub Krawczyk
Appolonia
+48 785 342 930
jakub.krawczyk@appolonia.pl   
www.appolonia.pl   


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven