Spaanse telersvereniging wil strengere maatregelen bij hervatting Argentijnse citrusimport

De Spaanse telersvereniging Unió de Llauradors deelt mee dat de Europese Commissie per 1 mei zijn grenzen weer opent voor sinaasappelen en citroenen uit Argentinië. In augustus vorig jaar werd de import immers opgeschort na talrijke onderscheppingen van Citrus Black Spot (Phyllosticta citricarpa) op citrus uit het Zuid-Amerikaanse land.


Citroenen aangetast met Citrus Black Spot

Dit verbod wordt nu vervangen door een reeks controles, aangezien Argentinië nog niet alle nodige maatregelen heeft genomen om zijn certificeringssysteem voor de export van citrus te versterken. Zo wordt het nieuwe protocol, dat gisteren bij Uitvoeringsbesluit 2021/682 van de Europese Commissie in het Publicatieblad van de Europese Unie is gepubliceerd, aangescherpt met toegenomen inspecties over de hele toeleveringsketen, van de boomgaarden tot binnenkomst in de EU. Voor La Unió is dit evenwel nog steeds onvoldoende en worden er bijkomende garanties geëist.

Daarom kondigt de organisatie aan dat het zal verzoeken om een nieuwe importstop in het geval van vijf of meer onderscheppingen in één maand. La Unió blijft ook hameren op volgende eisen: koudebehandeling tijdens het volledige transporttraject, toename van de inspecties op Argentijns grondgebied (van 1% naar 5% van de partijen citrus) en een harmonisatie van de inspectiecriteria in de verschillende Europese havens.

Argentinië liet vorig jaar de hoogste groei optekenen van het aantal citruspartijen die door de detectie van plagen bij binnenkomst in de EU werden afgekeurd. In 2019 bedroeg het aantal onderscheppingen 21, in 2020 steeg dat cijfer naar 139, wat een toename van 562% betekent. En ondanks het feit dat de export naar de EU werd opgeschort van 15 augustus 2020 tot 30 april van dit jaar, werden afgelopen september nog 4 zendingen uit Argentinië afgekeurd omwille van die reden.

De Argentijnse citrusexport naar de EU bedroeg vorig jaar 140.357 ton, het merendeel citroenen. 26.366 ton was bestemd voor Spanje.

Voor meer informatie:
La Unió de Llauradors 
Carrer del Marqués de Dos Aigües, 3-1
Valencia (Spanje)
+34 963 530 036
launio@launio.org
www.launio.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven