Europese aardappelmarkt, week 17

Heel stevige Belgische industriemarkt

Europese fysieke markt
Prijzenoverzicht (bron: NEPG):

België
Marktbericht Fiwap/PCA:
Industrie: zeer stevige markt. Naast de vraag om export naar Zuid-Europa en Engeland, beginnen de meeste fabrieken weer met kopen. Enkele deelnemers, Belgische en buitenlandse handelaren en telers, zijn ook nog op zoek naar partijen om industriële contracten mee af ​​te kunnen ronden. Door de kleine bezetting op de velden is het aanbod klein. De niet-gecontracteerde voorraden zijn ook klein en er is sprake van ongunstig weer voor de ontwikkeling van vroege gewassen.

Bintje: geen prijsopgaven vanwege de zeer grote prijsschommelingen afhankelijk van gebruik, kwaliteit, koper, etc.

Fontane, Challenger: prijzen van tussen de 7,50 en de 9,00 €/q voor aardappelen voor onmiddellijke levering. Ook in het geval van late leveringen (mei - juni) worden hogere prijzen gerekend. 

Termijnmarkt
EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en aanverwante industrierassen, 40 mm, min 60% 50 mm:

Nederland
De situatie op de markten was de afgelopen week goed en alle prijzen zijn gestegen. De industriële vraag komt zowel vanuit de handel als vanuit de verschillende fabrieken. De vraag wordt ondersteund door optimisme en de betere marktvooruitzichten in verband met de heropening van de terrassen en de horeca op korte en middellange termijn.

Het aanbod is niet onbeperkt en blijft in wezen beperkt tot de gecontracteerde aardappelen.

Aan de exportkant is het tempo niet bijzonder hoog, maar reguliere bestemmingen als Spanje en Portugal zijn aanwezig met prijzen van tussen de 12,00 en de 18,00 €/q voor bewaaraardappelen voor de export, afhankelijk van het ras en de grootte. Er zijn ook exportmogelijkheden naar Roemenië en Oekraïne tegen prijzen tussen de 9,00 en de 11,00 €/q voor bewaaraardappelen voor de export. Er hebben geen noemenswaardige veranderingen plaatsgevonden op de binnenlandse consumptiemarkten.

Frankrijk
Industrieaardappelen, bulk, voor export, excl. btw, Nord Seine, €/qt, min - max (gem) (RNM):Duitsland
De prijzen op de consumptiemarkt zijn iets gedaald.

Consumptiemarkt (vroege en halfvroege aardappelen): de prijzen voor vastkokende aardappelen liggen rond de 10,83 €/q (11,00 €/q bij de voorlaatste prijsopgaven) en voor kruimige/bloemige aardappelen rond de 10,25 €/q (10,42 €/q bij de voorlaatste prijsopgaven). De prijzen van aardappelen afkomstig uit de kratten-palletopslag en gekoelde opslag liggen echter € 3 hoger (zie ook de REKA-prijzen in onderstaande tabel!). 

Stevige industriemarkt en stijgende prijzen (behalve voor Challenger, geen prijsopgaven): tussen de 7,50 en de 8,00 €/q voor Innovator (tussen de 6,75 en de 7,25 €/q vorige week). Agria: prijzen van tussen de 7,50 en de 8,00 €/q (tussen de 6,75 en de 7,25 €/q vorige week), geen prijsopgaven voor Challenger (prijzen van tussen de 6,75 en de7,25 €/q vorige week) en Fontane: prijzen van tussen de 7,50 en de 8,00 €/q (tussen de 6,75 en de 7,25 €/q vorige week).

De chips-/stevige fritesrassen uit de hogere prijsklassen kennen prijzen van tussen de 9,00 en de 14,00 €/q.

Vroege aanplant inheemse rassen: de vroege aanplant van inheemse rassen is afgerond. De vorstbeschermende irrigaties (Frostberegnungen) gaan door!

Vroege importaardappelen: de eerste Egyptische aardappelen  kennen prijzen van rond de 50,00 €/q en de eerste Israëlische aardappelen kennen prijzen van tussen de 60,00 en de 65,00 €/q.

* Als er niet op de velden wordt gewerkt, moet 1 €/q aan sorteerkosten van de prijs worden afgehaald  

Biologische aardappelen: ongewijzigde telersprijzen van rond de 40,00 €/q (alle rassen en markten samen), onderhandelbare prijzen.

Groot-Brittannië
Gemiddelde prijs voor niet-gecontracteerde aardappelen voor de week die eindigde op 20/04/21: 17,30 £/q (15,02 £/q de vorige week), d.w.z. +/-  19,89 € /q.

Voor meer informatie:  
FIWAP
www.fiwap.be


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven