Overzicht kasteelt Almería week 15

Beperkte aanvoer bij begin Spaanse (water)meloenseizoen

De eerste watermeloenen uit Almería hebben hun weg al gevonden naar de markt. Ook het rapport van het Andalusische Observatorium voor Prijzen en Markten over de kasteelt in Almería in week 15 maakt melding van dit feit. De Spaanse watermeloenen gaan er de concurrentie aan met de aanvoer uit Brazilië, Costa Rica, Panama en Senegal. Dat laatste land is overigens de belangrijkste concurrent voor Almería bij het begin van het Spaanse seizoen. Het gros van het aanbod uit Almería wordt tegen half mei verwacht.

De afzet van meloenen was in week 15 nog heel beperkt, zo staat in het rapport, want door de weersomstandigheden van de voorgaande weken werd het fruit geremd in de groei. Er waren nog niet voldoende hoeveelheden met de juiste maatvoering voorhanden voor de retail.

Paprika
Het paprikaseizoen in Almería loopt stilaan ten einde. Dat gebeurt iets eerder dan normaal ten gevolge van de winterstorm Filomena, die de gewassen begin januari teisterde en nu voor kwaliteitsverlies zorgt bij de late oogsten. De gemiddelde prijs van paprika’s bleef dalen in de maand april. In week 15 daalde de prijs met 20% tegenover de week ervoor en er werd 25% minder product afgezet.

Tomaat
Volgens het rapport daalde de gemiddelde prijs van tomaten in week 15 met 12% ten opzichte van week 14 en nam het aanbod met ongeveer 30% af. Trostomaten van de lange cyclusteelt leden duidelijk kwaliteitsverlies. Er was in die categorie een tekort aan grote maten en behoorlijk wat concurrentie van de aanzienlijke hoeveelheden Centraal-Europese producties.

Komkommer
De gemiddelde prijs van komkommer steeg in week 15 met 53% ten opzichte van de voorgaande week. De aanvoer van lange komkommers daalde aanzienlijk, voornamelijk als gevolg van de uitputting van de planten die in de herfst waren aangeplant. Ook het aanbod van korte komkommers daalde, maar minder sterk, wat te maken had met de minder goede weersomstandigheden.

Courgette
De aanvoer van courgettes uit Almería was behoorlijk groot tijdens de maand april, ondanks het feit dat de oogst vertraging opliep ten gevolge van de regen. De overvloedige oogst, het hoge percentage grote maten en de start van het seizoen in andere teeltgebieden bemoeilijkten een vlotte afzet.

Aubergine
De aanvoer van lange en gestreepte aubergines nam iets af, waardoor vraag en aanbod beter op elkaar waren afgestemd. De gemiddelde prijs van lange aubergines steeg met 96% ten opzichte van week 14, terwijl de gestreepte aubergine 8% duurder werd. Toch lagen die prijzen nog onder het prijsniveau van dezelfde periode van vorig seizoen. Vanaf de maand april is een groot deel van de opbrengst van Almería bestemd voor de binnenlandse markt.

Bron: hortoinfo.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven