Carlos Echeveste, Frutaria (Spanje):

"Ondanks een koud voorjaar is er meer vraag naar steenfruit dan naar citrus"

Het Spaanse steenfruitseizoen komt weer op gang nu het eerste fruit stilletjes aan rijp wordt. In vergelijking met vorig seizoen – maar toen was er wel sprake van een vroege start – valt er een vertraging van ongeveer 10 dagen op te tekenen. Dit jaar zullen er geen grote hoeveelheden fruit beschikbaar zijn vanwege ongunstige weersomstandigheden, en dat zou wel eens de prijzen omhoog kunnen stuwen, net zoals vorig jaar is gebeurd.

"Deze week zijn we begonnen met de oogst van de eerste perziken met rode schil en geel vruchtvlees op onze teeltbedrijven in de provincies Huelva en Sevilla. Volgende week gaan we van start met de nectarines. In vergelijking met vorig jaar lopen we wat vertraging op, maar eigenlijk begint de pluk op een tijdstip dat heel normaal is te noemen", zegt Carlos Echeveste, commercieel directeur van Frutaria.

De bomen hebben tijdens hun ‘winterslaap’ kunnen genieten van meer dan voldoende koude-uren. Maar ook na 15 maart is het heel koud geweest met vorstperiodes in veel Europese teeltgebieden. "De vroege gebieden in Spanje, namelijk Andalusië en Murcia, hebben nauwelijks last gehad van de kou, maar de schade die de vorst heeft aangericht zal wel zichtbaar worden in de beschikbaarheid van fruit op de markt vanaf half juni. Over het algemeen verwachten we over het hele seizoen de helft minder abrikozen in Spanje, net zoals in Frankrijk", vertelt Carlos.

Het bedrijf zet ook veel pruimen af en het ziet ernaar uit dat er uiteindelijk minder hoeveelheden geplukt zullen worden dan oorspronkelijk verwacht. Toch zal de oogstdaling binnen de perken blijven en zal er sprake zijn van eerder normale volumes. "De pruimenoogst in de provincie Badajoz zal ongeveer 25% lager uitvallen dan verwacht. Maar eigenlijk dachten we daar eerst recordvolumes te oogsten, zodat de opbrengst uiteindelijk vrij normaal wordt. We denken wel dat er heel wat minder concurrentie uit Italië zal zijn, dat vreselijk is getroffen door de vorst, en er zullen ook veel minder Hongaarse pruimen op de markt komen."

"Ook de heropening van de traditionele Braziliaanse markt speelt in ons voordeel, maar er rijzen ook vragen waar we het antwoord nog niet op kennen: Hoe zal de pandemie de consumptie beïnvloeden, nu de besmettingsgraad weer lijkt te stijgen? Welke invloed zal de wisselkoers van de Braziliaanse real hebben? Zullen we over de nodige logistieke middelen beschikken nu de scheepvaart nog zijn wonden likt na het Suezkanaal-incident? Zullen er voldoende reefers zijn? Hoe hoog zullen de vrachttarieven zijn?", vraagt Carlos zich af.

"Het wordt geen gemakkelijk jaar en de telersprijzen zullen hoog zijn. Dit seizoen moet de klant centraal staan en zal het er ook op aan komen om alle fruit zo goed mogelijk te benutten, aangezien een deel van de oogst dat de vorst is doorgekomen toch schade vertoont aan de schil of te maken heeft met open pitten of andere defecten. Het wordt zaak dit goed aan te pakken en te zorgen voor een goede dienstverlening. En we moeten de komende weken op onze hoede blijven voor het weer, want het kan nog altijd regenen of hagelen."

Volgens Carlos staat de markt al te popelen om weer het zomerfruit in de schappen te krijgen. "Er is vraag, er is zelfs veel vraag. Ik zit al vele jaren in deze sector en toch ben ik steeds weer verrast dat onze klanten, ondanks een koud voorjaar zoals nu, ons om steenfruit vragen in plaats van citrus. En eigenlijk verwachten we wel dat die goede vraag het hele seizoen zal aanhouden. Nu zijn de beschikbare volumes nog beperkt, maar over twee weken gaan we echt van start."

Rassenvernieuwing
De steenfruitteelt van Frutaria is goed gespreid over Spanje, met boomgaarden in Sevilla, Huelva, Badajoz, Zaragoza en Huesca. Half april wordt het startschot gegeven met de nectarines en in oktober wordt het seizoen afgevlagd met de perziken.

Frutaria blijft ook inzetten op rassenvernieuwing voor alle steenfruitsoorten, met inbegrip van kersen, waarvan de oogst over een week van start gaat. “Voor dit seizoen hebben we op ongeveer 120 bestaande hectares nieuwe en betere rassen van ronde en platte nectarine, perzik, paraguayo en kers aangeplant. We zoeken fruit met meer smaak en een langere houdbaarheid, zodat de consument geneigd is tot herhaalaankopen. In onze veredelingsprocessen en teeltproeven kiezen we samen met ons zusterbedrijf ASF Edition voor rassen die in alle schakels van de keten winstgevend zijn”, aldus de commercieel directeur van Frutaria.

Ook al zijn er in 2019 en 2020 steenfruitbomen op duizenden hectares gerooid in Spanje vanwege desastreuze prijzen gedurende meerdere seizoenen, deze trend lijkt nu toch te keren sinds het einde van vorig seizoen. Er zijn weer telers die zich aangetrokken voelen om het opnieuw te proberen met nieuwe rassen. "Als we dit jaar mooie prijzen kunnen halen, dan zal er weer meer areaal worden aangeplant", besluit Carlos.

Voor meer informatie:
Carlos Echeveste
Frutaria
Tel: +34 976 469 459 (Spanje)
Mob: +34 606 69 87 32 
cecheveste@frutaria.com
frutaria.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven