Eerste Italiaanse watermeloenen eind april op de markt

“Het watermeloenseizoen staat op het punt te beginnen. Als het weer het toelaat, verwachten wij vanaf eind april met de eerste leveringen te kunnen beginnen. Dit seizoen hebben wij ons aanbod uitgebreid met de mini-watermeloenen, die al enkele jaren terrein winnen op de markt. In het teeltprogramma voor dit nieuwe gewas wordt geïnvesteerd in arealen van 50 hectare. De eerste tien dagen van mei zal er worden gestart met de oogst en dit gaat door tot eind augustus. Ze zijn bestemd voor de buitenlandse detailhandel”, zegt Alberto Nocera van het Italiaanse Agrieuropa.

“We waren al een referentiepunt voor de teelt van watermeloenen, maar inmiddels durven we ook te zeggen dat we dat zijn voor mini-watermeloenen met pitjes. De rassen met pitjes genieten de grootste voorkeur van de consument wegens hun zoetheid en knapperigheid. De eisen voor onze rassen zijn dat ze stevig, dieprood vruchtvlees, uitstekende smaak en brixwaarde moeten hebben. Onze telers zijn al bezig om aan deze eisen te voldoen.”

Het verplanten is in de eerste tien dagen van februari van start gegaan en zal eindigen in juni. De totale oppervlakten bedragen ongeveer 800 hectare, die hoofdzakelijk worden ingenomen door langwerpige rassen van 9-12 kg en de ronde rassen van 6-10 kg. Nu het teeltprogramma van start is gegaan, zal de afzet naar verwachting tot september doorgaan.

“Gelukkig zijn de oppervlakten waarop onze watermeloenen worden geteeld grotendeels overdekt. Hierdoor is de oogst gevrijwaard van eventuele schade die zich zou kunnen voordoen, gezien het abnormale weer dit voorjaar. Met de recente vorst, die overal in Italië heeft toegeslagen, zou er een vertraging kunnen optreden waar we in juni eventueel de gevolgen kunnen merken.”

De referentiemarkt van het bedrijf is de buitenlandse detailhandel, met name Duitsland, Nederland, Zwitserland, Frankrijk en Oosterse landen, maar er zijn ook samenwerkingsverbanden op nationale schaal. Kopers willen watermeloenen van goede kwaliteit met een houdbaarheid die is aangepast aan de duurzaamheid in de winkels.

“Wij hopen dat de pandemie de consumptie niet zal doen afnemen. Aangezien de zomer nog vrij onzeker is op het gebied van vakanties, hopen we dat de consumptie van de Italianen zal toenemen. De watermeloen is tenslotte een gewas dat de zomer vertegenwoordigt. In deze crisistijd hebben we begrepen dat het maken van prognoses over de consumptie bijzonder moeilijk is. We hopen dat de zomer goed zal beginnen, zeker omdat de klimatologische ontwikkeling een fundamentele rol speelt bij de aankoop van zomerfruit in het algemeen, en watermeloen in het bijzonder.”

Een andere innovatie die dit seizoen wordt doorgevoerd is het opstarten van een sorteer- en prijslijn, met een hoge mate van automatisering, die in staat is de verwerkte hoeveelheden per uur te verhogen en het niveau van selectie en polijsten van de vruchten te verbeteren. “Onze technische afdeling is voortdurend aan het werk. Zij doet momenteel onderzoek naar nieuwe rassen en onderstammen om aan de behoeften van de markt en van onze telers te kunnen blijven voldoen.”

Voor meer informatie:
Alberto Nocera
Agrieuropa Soc. Coop. Agr.
S.S. 148 Pontina Km 97,700
04019 Terracina (LT) Italië
+39 0773 756158
commerciale@agrieuropa.it
www.agrieuropa.it  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven