Lagere kosten en dichterbij Europese markt

Israëlische Mehadrin gaat avocado's telen in Marokko

Avocado's hebben de afgelopen jaren bewezen een winstgevend gewas te zijn in Israël. De aanplant van deze groene fruitbomen is sterk toegenomen, zelfs ten koste van andere fruitsoorten, zoals citrus.

Mehadrin, een Israëlisch bedrijf dat al vele jaren actief is in de citrusteelt, onderkent ook het potentieel dat schuilt in deze pas ontdekte populariteit van de avocado. Vorig jaar bestond ongeveer 60% van zijn nieuwe aanplant uit avocadobomen, wat neerkomt op ongeveer 65 ha. Het totale areaal van de avocadoplantages van Mehadrin bedraagt nu al 750 ha avocadobomen, dat is 20% van het totale areaal. Dit areaal is winstgevend gebleken, aangezien het goed is voor 30% van de inkomsten van het bedrijf.

Volgens Shaul Shelach, CEO van Mehadrin, is dit een wereldwijde trend. "De vraag naar avocado's in de wereld neemt toe, omdat het als 'superfood' wordt beschouwd. De consumptie neemt overal toe." 

"Ook de Israëlische tuinbouw zal hiervan profiteren"
Deze gunstige vooruitzichten hebben Mehadrin ertoe aangezet om zijn avocadoteeltactiviteiten in het buitenland uit te breiden, aangezien ze onlangs een overeenkomst hebben getekend met een Marokkaans bedrijf om hun avocadoteelt nog meer te verhogen. Nu zal voor het eerst Israëlisch fruit buiten de grenzen worden geteeld. Ten minste 500 ha in Marokko zal worden gepacht en de bedrijven zullen € 7,6 mln investeren in de eerste drie jaar van de exploitatie. Mehadrin bezit 51% van deze onderneming.

Verwacht wordt dat de capaciteit maximaal 10.000 ton avocado's per jaar zal bedragen. Dit fruit is voornamelijk bestemd voor Mehadrin's partners in Europa, terwijl het fruit dat niet geschikt is voor export in Marokko zal worden afgezet.

Shaul Shelach, CEO van Mehadrin, legt uit dat "om te kunnen groeien, Mehadrin extra activiteit moet creëren en elders moet gaan groeien. Dit zal ook de Israëlische tuinbouw ten goede komen, aangezien wij onze klanten in Europa het hele jaar door een betere service zullen kunnen bieden."

Shelach schat dat de activiteit van het bedrijf in Marokko tot een kwart van Mehadrin's avocado-activiteit zou kunnen uitmaken. "Marokko is het perfecte land om avocado's te telen: de kosten zijn veel lager en het is ook dichter bij onze belangrijkste markten in Europa."

Volgens Shelach wordt de noodzaak om uit te breiden naar het buitenland versterkt door de waterschaarste. "We zijn de grootste teler in Israël en de grootste exporteur van tuinbouwgewassen, maar dit is geen gemakkelijk gebied om in te zijn. Wij willen dat citrus onze belangrijkste teelt wordt, maar in Israël wordt dit gehinderd door de hoge waterkosten. Water is de grootste kostenpost, samen met menselijke arbeid. Om onze concurrentiekracht te vergroten, moeten wij onze activiteiten in het buitenland uitbreiden.

Maar Marokko zal niet de eindbestemming zijn, voorspelt Shelach. "Onze volgende stap naar het buitenland zal het zuidelijk halfrond zijn, waar we naast lagere kosten ook het voordeel hebben van verschillende seizoenen. Zo kunnen we fruit telen in seizoenen waarin in Israël niets groeit."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven