Suezkanaalblokkade heeft weerslag gehad op Egyptische sinaasappelhandel

Egyptisch Valencia-seizoen verlengd tot eind mei

Het Egyptische Valencia-seizoen is nog steeds aan de gang. De verstoring van het Suezkanaal heeft zijn weerslag gehad op de handel, waarbij sommige exporteurs 30% van de oogst nog in voorraad hebben. Dit betekent dat het seizoen tot eind mei zal worden verlengd, terwijl de handel weer is aangetrokken nu de blokkade is opgeheven.

De blokkade van het Suezkanaal heeft zeker een effect gehad op de sinaasappelhandel in Egypte, zegt Abdullah Tharwat, business development manager voor Pyramids Agro. "De agribusiness en de internationale handel: we noemen het graag 'een leven vol avonturen', omdat je elke dag voor nieuwe uitdagingen komt te staan. Een van die uitdagingen was de blokkade van het Suezkanaal door een enorm schip, de Ever Given. Je kunt je voorstellen welke gevolgen dit wereldwijd had en welke veranderingen moesten worden doorgevoerd, met gevolgen voor de wekelijkse handel in ladingen, voor de hoeveelheden fruit op de markt, voor de houdbaarheid van fruit en voor de tarieven voor het verladen van producten. Zoals altijd is de beste manier om in deze sector met problemen om te gaan, flexibel te zijn en je snel aan de nieuwe situatie aan te passen."

Omdat het verkeer niet kon doorstromen, zijn er nu veel meer sinaasappelen in voorraad dan vorig jaar. Dit betekent dat het seizoen wordt verlengd tot eind mei. Tharwat: "Het probleem van het Suezkanaal en de kwestie van de scheepvaart zorgden ervoor dat er niet veel plaatsen meer over waren voor de export. Dit leidde er dan weer toe dat een grote hoeveelheid sinaasappelen aan de bomen bleef hangen. Momenteel hebben wij nog 30% van onze gehele voorraad beschikbaar, terwijl wij vorig seizoen rond deze tijd nog maar 15% van de voorraad over hadden. Dit betekent dat we verwachten dat het huidige seizoen tot eind mei zal duren."

Nu het kanaal weer vrij is, is de handel weer op gang gekomen en staat alles er goed voor, aldus Tharwat. "Zowel de export als de vraag zijn goed voor de Valencia sinaasappelen, maar sommige markten die kleine maten eisen zijn verzadigd. De prijs van Valencia sinaasappelen in de boom ligt rond € 0,30/kilo, maar de kosten van de verlading zijn aanzienlijk gestegen, omdat de vrachtkosten van sommige landen met 150% zijn gestegen ten opzichte van het vorige seizoen."

Perziken
Hoewel het sinaasappelseizoen in Egypte nog aan de gang is, is het perzikseizoen al begonnen. "Naast Valencias, beginnen we momenteel met ons perzikseizoen. Pyramids biedt de variëteiten Florida en Early Sweet aan. Onze belangrijkste markten voor dit product zullen de Golflanden en Irak zijn. We zijn klaar voor een succesvol seizoen en zullen drukke tijden tegemoet gaan!"

Voor meer informatie:
Abdullah Tharwat
Pyramids Agricultural Investment Co.
+20 1005027256
Abdallah@pyramids-agriculture.com 
www.pyramids-agriculture.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven