Fruit telen in Nederland is laatste jaren topsport geworden

Nachtvorst, hagel, extreme droogte en sneeuw, het zijn slechts enkele van de vele weersomstandigheden waar Nederlandse fruittelers in een seizoen mee te maken krijgen. Het weer wordt extremer en dat vergt meer en meer van kwekers.

"Fruit telen in ons land is steeds meer topsport geworden", zegt Gerard van den Anker, voorzitter van de Nederlandse Fruittelers Organisatie tegen ANP/Weer.nl. "Felle zon kan bijvoorbeeld voor zonnebrandschade aan de vruchten zorgen. Bij nachtvorst kan door de lage temperaturen de beginnende vrucht in de bloem bevriezen en dat kan gevolgen hebben voor de oogst. Nachtvorst is heel normaal in de lente, maar omdat de bloesem steeds vroeger uitloopt na zachte winters treedt extra veel schade op."

Bovendien is het volgens hem nog te vroeg in het seizoen. Tot ijsheiligen, half mei, kan er nog van alles gebeuren. "De nachtvorst is dan zo goed als voorbij, maar dan hebben we nog kans op windstoten, hagel en hitte", somt Van den Anker op. 

Klimaatbestendige oplossingen
Dat het weer directe gevolgen heeft op het fruit is dit jaar al zichtbaar. "Het voorjaar van 2020 was veel warmer dan het tot nu toe is geweest", legt hij uit. "Daardoor was het fruit al verder ontwikkeld dan dit jaar. Nu loopt het gewas ongeveer tien dagen achter op vorig jaar." Vorig jaar liepen we vóór op schema, nu iets achter.

Bron: ANP/Weer.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven