afzet bio-cressen

"Vraag na de Paasdagen weer langzaam afgenomen"

De vraag naar klassieke horecaproducten - waaronder ook cressen - is vanwege de lockdown en horecasluiting nog steeds zeer bescheiden. "In de week voor Pasen hebben we via de levensmiddelenhandel en de discounters goede hoeveelheden kunnen verkopen. Na de feestdagen zien we - niet in de laatste plaats ook vanwege de koudeperiode - helaas opnieuw een afnemende vraag", zegt Christian Gimperlein, mededirecteur van Bio-Maintalkresse, gevestigd in het Duitse Albertshofen.

Door de aanhoudende coronacrisis worden er slechts beperkte hoeveelheden via de groothandelsmarkten en horecatoeleveranciers verkocht. "Over het algemeen is de afzet in de huidige pandemietijden zeer schommelend", aldus Christian, die het gespecialiseerde teelt- en handelsbedrijf samen met zijn vader Elmar runt. "De consument is inmiddels zeer onzeker, waardoor de koopkracht in de handel, ook in de levensmiddelenhandel, steeds meer ontbreekt. Daarnaast worden in de supermarkt alleen onze soorten - bijvoorbeeld tuinkers en cressenmix - gekocht, naar de specialere soorten bestaat daarentegen minder vraag."

In totaal biedt Bio-Maintalkresse zeven verschillende soorten cressen in bio-kwaliteit aan.

Voor de cressenteler is de actuele situatie alles behalve eenvoudig. "Papier en karton is door de opleving van de onlinehandel en de daarmee verbonden stijging van de vraag extreem schaars en duur geworden. Daar komt de nieuwe CO2-belastingregeling nog bij, die per 1 januari 2021 van kracht is geworden. We gebruiken weliswaar afvalwarmte, maar moeten onze gewassen echter desondanks extra verwarmen, waardoor deze wetgeving ons uiteindelijk eveneens treft. We zien nu nog geen noemenswaardige prijsverhoging, maar in de komende jaren zullen we echter noodgedwongen meer geld voor onze producten moeten vragen."


De familie Gimperlein teelt en verkoopt regionale bio-cressen

Vanwege de huidige omstandigheden wil men volgens Christian voorlopig van grote investeringen afzien. "Het heeft nu geen zin om in de rassenkeuze, teelttechniek of bedrijfscapaciteiten te investeren, wanneer men niet weet waar de reis naartoe gaat. Afgelopen jaar ontbrak 30 procent van de omzet, dit jaar zelfs nog meer wanneer er niet snel versoepelingen komen", besluit Christian. 

Voor meer informatie:
Christian Gimperlein
Bio Maintalkresse
An der Geißspitze
97320 Albertshofen, Duitsland
+49 (0)9321 384504
elmar.gimperlein@t-online.de   
Facebook  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven