Weinig grote maten avocado's op Italiaanse markten

Gewoonlijk heeft de Italiaanse afzet van etnisch-exotische producten in januari en februari te lijden onder een terugval. In maart en april is er dan sprake van herstel of stabiliteit op de markten.

Avocado (foto verstrekt door Giorgio Donnarumma - Nuovafrutta)

Wat avocado's betreft, is het seizoen voor de Hass-rassen uit Peru net begonnen. “Omdat het de eerste hoeveelheden zijn die op de markten komen, zijn het vooral kleine kalibers (18, 20, 22) die geschikt zijn voor de Oost- en Noord-Europese markt. Vanaf half mei is deze situatie opgelost. Het seizoen in Israël, Marokko en Mexico zijn voorbij. We zijn net begonnen met groene avocado's”, zegt Giorgio Donnarumma, verkoopdirecteur van Nuovafrutta in Milaan.

Avocado (foto verstrekt door Giorgio Donnarumma - Nuovafrutta)  

Begin 2021 lagen de prijzen voor limes onder de kostprijs, maar in de afgelopen weken was er een licht herstel. “Aangezien de horeca gesloten is, kan de foodretail de hoeveelheden die op de Europese markten komen, niet compenseren.” 

Limes (foto verstrekt door Giorgio Donnarumma - Nuovafrutta)   

De markt voor papaja’s was in de maanden maart en april erg bevredigend. “De papajamarkt is goed geweest wat betreft de inkomsten, maar de kwaliteit liet enigszins te wensen over. Nu er ook meloenen en watermeloenen op de markt zijn, zal de afzet van papaja’s zich stabiliseren.” 

Formosa papaja's uit Brazilië 

Het Peruaanse mangoseizoen loopt ten einde en is zowel wat de kwaliteit als wat de prijzen betreft niet erg bevredigend geweest. “Het is en seizoen dat werd gekenmerkt door zeer hoge vliegtarieven en zeer weinig mogelijkheden om überhaupt een plek in een vliegtuig te bemachtigen. De kwaliteit van de mango's was niet altijd even goed. Er zijn betere seizoenen geweest, dat is zeker.” 

Mango (foto verstrekt door Giorgio Donnarumma - Nuovafrutta)  

Nu zullen er mango's aankomen uit Ivoorkust, waarvan het seizoen ongeveer een maand zal duren. “Het is een snel seizoen, met vruchten die zeer goed zijn voor consumptie, maar esthetisch minder aantrekkelijker. De Braziliaanse mango's daarentegen hebben in deze eerste maanden van 2021 een middelmatig lage trend aangehouden. Later zullen we verder gaan met Mexicaanse mango's.”


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven