Keniaanse mangotelers hoopvol nu export naar Europa wordt hervat

Mango's zijn cruciaal voor de economie van Makueni County in Kenia. Exporteurs kunnen echter nog steeds niet profiteren van de lucratieve wereldwijde mangomarkt. Makueni is goed voor 31% van de totale mangoteelt in Kenia en het betreden van internationale markten zou dan ook een flinke stap voorwaarts betekenen voor de regio.

Robert Kisyula, de landbouwgouverneur in de regio, vertelde aan businessdailyafrica.com dat momenteel slechts 2% van de totale jaarlijkse mango-oogst van 184.000 ton wordt geëxporteerd.

Dit lage percentage is deels te verklaren door het in 2010 door Kenia zelfopgelegde verbod op de mango-export vanwege fruitvlieg, waardoor Kenia het risico liep om haar toegang tot de Europese markt te verliezen. 

"Het was gemakkelijker om ons terug te trekken dan dat de Europese markt ons een verbod op zou leggen. We hopen dat we dit jaar de export naar Europa kunnen hervatten," aldus Kisyula. Het verbod had grote impact op de lokale mangoprijs, die gekelderd is tot €0,04. Dit tot grote onvrede van telers, die hun fruit niet eens meer naar markten verladen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven