Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wereldbananendag ode aan de op één na meest geconsumeerde fruitsoort ter wereld

Honderden miljoenen mensen en hun gemeenschappen over de hele wereld zijn voor hun levensonderhoud afhankelijk van de bananenteelt en de enorme hoeveelheid bananen die wereldwijd wordt geteeld, moet deze mensen een redelijk inkomen en een waardige levensstijl bieden.

De banaan is echt wereldvoeding, die universeel wordt geconsumeerd als een eerste levensbehoefte en in de ontwikkelde wereld wordt erkend als een gezond en voedzaam kant-en-klaar versproduct. Kinderen nemen hem mee in hun lunchtrommeltje naar school, hij is favoriet bij sporters zoals tennissers op Wimbledon, een essentieel ingrediënt in bananenbrood, fruitsmoothies die in trendy stadscafé's worden geserveerd en traditionele kenmerkende desserts zoals bananensplits en bananenbeignets. Hoe veelzijdig kan een enkele fruitsoort zijn?

Bananen geven ons al decennialang een goed gevoel. Ontelbare liedjes zijn erover geschreven, zoals de iconische "Banana Boat song ("Day-O") van Harry Belafonte, waarin wordt beschreven hoe het licht is geworden, de dienst van arbeiders erop zit en ze willen dat hun werk wordt geteld zodat ze naar huis kunnen gaan. Je zou het ook een vorm van slavernij kunnen noemen, gevat in muzikale harmonie. Kunstenaars van allerlei pluimage werden, en worden nog steeds, geïnspireerd door dit kromme gele wonder der natuur.

Wij willen iedereen van harte een "Happy Banana Day" toewensen, omdat we met veel enthousiasme de onmiskenbaar positieve bijdrage van de banaan aan de wereldvoedingsvoorziening moeten vieren.

En we willen het ludieke element van veel activiteiten rond de bananenwereld op deze dag niet bederven, maar helaas zijn er enkele ongemakkelijke waarheden over de bananensector die we niet kunnen negeren, zoals de armoedige lonen, de ongezonde arbeidsomstandigheden en de milieuschade die de bananenteelt veroorzaakt.

Maar het hoeft niet zo te zijn. AgroFair was het eerste bedrijf, dit jaar 25 jaar geleden, dat begon met de handel in Fairtrade gecertificeerde bananen. En hoewel andere concurrerende bedrijven hun voorbeeld hebben gevolgd is het werk nog niet gedaan. De pure ouderwetse en meedogenloze kapitalistische markteconomie blijft haar lelijke kop opsteken en ondermijnt uiteindelijk de hoop op een evenwichtige wereldeconomie waar iedereen op de planeet in gelijke mate van profiteert.

De toch al ernstige problemen waarmee bananentelers te kampen hebben, worden nog verergerd door het feit dat de afgelopen weken is bevestigd dat de ongeneeslijke, bananenvernietigende ziekte TR4 in Peru is aangekomen en iedereen met de harde realiteit confronteert. Er is dringend behoefte aan concrete actie, meer financiële middelen, echte open-source-samenwerking, versnelling van wetenschappelijk onderzoek, oplossingsgerichtheid.

De strategie van de Europese Commissie "The Farm to Fork" biedt de belofte van een echt duurzame wereldwijde voedingsproductie, groener, minder verspillend en veiliger. "Laten we samen ijveren voor een eerlijker bananenhandel waarvan iedereen een billijk deel van de vruchten kan plukken. We hebben zeker meer nodig dan mooie woorden en prachtig glanzende duurzaamheidsverslagen," aldus de commissie.

Voor meer informatie:
Cornelie den Otter
AgroFair
+31(0) 180 643 977
Cornelie.den.Otter@agrofair.nl 
www.agrofair.nl 

Publicatiedatum: