Aardappelgroothandelaar Robert Koch

"Regionaliteit als belangrijkste punt bij de aankoopbeslissing"

Terwijl de markt voor industrieaardappelen in pandemietijden grotendeels lam gelegd werd, boomt de Beierse consumptieaardappelmarkt. Juist in de foodretail is er een grote vraag naar regionale aardappelen uit bewaring. Qua hoeveelheid blikt men echter terug op een uiterst moeilijk seizoen met een slechte oogst en slechte opslagkwaliteit, bevestigt Robert Koch, aardappelgroothandelaar en eigenaar van Johann Koch.

"De consumenten koken meer thuis, waardoor er grotere afzethoeveelheden naar de foodretail gaan. Regionaliteit is daarbij een belangrijk punt bij de aankoopbeslissing", weet de ervaren aardappelhandelaar. Over de langere termijn gezien heeft er volgens Robert een geleidelijke structuurverandering in de Beierse levensmiddelenhandel plaatsgevonden. "Het assortiment bij de discounters is in de afgelopen jaren duidelijk uitgebreid. Tot een jaar geleden werden er vrij vastkokende aardappelen voor de verwerking thuis gekocht, tegenwoordig vinden ook vastkokende aardappelen steeds vaker hun weg naar de consumenten. Hetzelfde geldt voor bio-aardappelen, die momenteel circa 30-40 procent van onze omzet uitmaken."


Eigenaar Robert Koch, Jacqueline Blöckl en Franziska Koch bij de gemeenschappelijke stand van Bayern op de Fruit Logistica 2018

Klimaatverandering maakt het de aardappelteelt moeilijk
Teelttechnisch gezien maakt de klimaatverandering het de aardappeltelers extreem moeilijk. Robert: "Bij de bekende rassen - bijvoorbeeld Gala en Marabel - gaat het om middelvroege aardappelen waarbij er vanaf april/mei kwaliteitsproblemen bij de bewaring optreden. Tegelijkertijd moeten we hier in Duitsland door de tendentieel hogere temperaturen steeds meer op zuidelijke aardappelziektes rekenen, wat de verkoopbare hoeveelheid natuurlijk ook niet ten goede komt. Dat wil zeggen dat we dringend ziekteresistente en lang houdbare rassen nodig hebben."

Vanwege de droogte van afgelopen jaar en kwaliteitsproblemen tijdens de opslag lagen er relatief bescheiden hoeveelheden in bewaring. "De oogst was weliswaar rijkelijk, maar een groot deel daarvan was echter uiteindelijk onverkoopbaar waardoor ook de prijzen tot nu toe eerder beneden gemiddeld waren. Gezien de omstandigheden zullen we over circa twee weken klaar zijn met de afzet van aardappelen van de oude oogst en zeer vroeg compleet overstappen op Israëlische importen", schetst Robert.


Robert Koch en zijn vrouw Petra

Goede groei bij rode bio-uien
Consumptieuien vormen het tweede hoofdproduct van het klassieke familiebedrijf. Ook in deze categorie probeert men de foodretail waar mogelijk van regionale producten te voorzien. "Bij de gele uien zijn we met Pasen overgestapt op importen uit Nieuw-Zeeland. Over het algemeen zien we een geleidelijke verlenging van de regionale verkoopperiode: tot enkele jaren geleden raakten de voorraden reeds in februari langzaam op. Dankzij moderne CA-opslagtechniek kunnen we de levensmiddelenhandel inmiddels duidelijk langer consumptieuien aanbieden."

In tegenstelling tot de aardappelen is de kwaliteit van de bewaaruien over het algemeen zeer goed geweest. "Voor de rest zien we een duidelijke trend richting biologisch, in het bijzonder bij de rode uien. In dit segment zullen we pas begin mei over moeten stappen op importen, voornamelijk uit het Europese buitenland", zegt Robert tot slot.

Voor meer informatie:
Robert Koch
Johann Koch e.K.
Eternitweg 17 – 19
D-86633 Neuburg
+49 8431 67950
info@johann-koch.de
www.johann-koch.de    


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven