Citroenen zuidelijk halfrond verdringen Spaanse op Canadese markt

Nu er geen mandarijnen meer worden geplukt, gaat het Spaanse citrusseizoen verder met de late sinaasappelen en de Verna citroen. Positief is dat de vraag naar sinaasappelen licht herstelt, maar aan de andere kant stijgt de bezorgdheid over het feit dat de export van citroenen naar Canada vanaf deze week stilvalt. Tegelijkertijd maken de eerste partijen steenfruit al hun opwachting op de markt, en de vraag naar dit zomerfruit is hoger is dan die naar citrus.

"Vorig jaar eindigde het citrusseizoen met torenhoge prijzen als gevolg van de koopwoede bij het begin van de pandemie. De afzet in de supermarkten was bijna drie keer zo groot als normaal", herinnert Sergio Orobal zich, manager van het Spaanse bedrijf Catman Fresh. "Deze opwaartse prijstrend heeft zich dit jaar eigenlijk alleen maar voorgedaan in de telersprijzen, en dan vooral in het tweede deel van het seizoen”, voegt hij eraan toe.

Stevige concurrentie uit Egypte voor Spaanse sinaasappelen
De Spaanse sinaasappelen hebben ongeveer nog twee maanden voor de boeg op de markt. Op dit moment bestaat de aanvoer uit Navel Powels, Chislets and Lanes, die al in de koelkamers liggen opgeslagen, maar ook nog uit sinaasappelen van de Valencia groep.

"Egypte heeft het Spaanse sinaasappelseizoen dit seizoen toch wat hertekend, vooral op de markten die niet direct uit zijn op kwaliteit. Voor sommige partijen Spaanse sinaasappelen heeft de teler tot 50 cent per kilo ontvangen, terwijl het Egyptische fruit op de markt werd aangeboden voor 45 à 50 cent. Het is echt moeilijk geweest meer dan 1 euro per kilo te halen, en dan kunnen we zelfs nog niet spreken van een winstmarge. Sommige markten, zoals het Midden-Oosten, stopten ineens met de import van Spaanse sinaasappelen zodra er Egyptisch product voorhanden was. En die situatie hield minstens twee maanden aan. Pas twee weken geleden zijn we weer begonnen met het laden van sinaasappelen voor deze markten", zegt Sergio Orobal.

Geen Canadese markt meer voor Spaanse citroen
De citroenteelt in Spanje is aan een opmars bezig. Het areaal neemt toe door de winstgevende prijzen van verschillende opeenvolgende seizoenen. Nu worden volop Verna citroenen geplukt en de gemiddelde opbrengst per hectare is redelijk hoog dit jaar.

"We verwachten een mooie Verna oogst. De huidige gewassen verschillen toch van die van pakweg 10 jaar geleden. Dit ras heeft de laatste tijd niet meer zo’n cyclisch karakter, er zijn minder uitgesproken ups en downs in de volumes dankzij verbeterde teeltmethodes en minder bittere stammen. De productie wordt steeds homogener", zegt Sergio Orobal.

Naast de afzet in Europa, exporteert Catman Fresh ook naar overzeese markten zoals onder meer de Verenigde Arabische Emiraten of Canada. De exporteur vertelt dat de export van Spaanse citroenen naar Canada dit jaar met ongeveer 35% is gestegen door de minder sterke concurrentie van de Californische citroen. Maar volgende week komt er een einde aan die zendingen, want Canada richt nu de blik op het Zuid-Afrikaanse en Argentijnse fruit. "De vrachttarieven voor citroenen van het zuidelijk halfrond zijn veel lager dan wat wij moeten ophoesten. Wij betalen momenteel dubbel zoveel als normaal door het gebrek aan beschikbare apparatuur. Canada stopt nu met het afnemen van 500 à 700 ton Spaanse citroen per week. Die volumes zullen straks allemaal op de Europese markten terechtkomen, waar de aanboddruk dus gaat toenemen."

Laatste voorraden mandarijnen voor de programma's
De oogst van Tango, Nadorcott en Orri mandarijnen was lager dan verwacht en door speculatie waren de telersprijzen enorm gestegen. "Maar die prijzen strookten niet met wat op de markt gebeurde, want daar was de vraag normaal en werden er gebruikelijke prijzen opgetekend die overigens de extra kosten van dit jaar niet hebben kunnen compenseren", legt de manager van dit bedrijf uit Alicante uit. “Op dit moment zijn nagenoeg alle mandarijnen geoogst. Wat nog aan product overblijft in Spanje, en dat is weinig, ligt opgeslagen in de koelkamers en dient om aan de programma's van de supermarktketens te kunnen voldoen. Maar over ongeveer een maand is alles weg en schakelt men over op de mandarijnen van het zuidelijk halfrond."

"Veel zin om met het steenfruit van start te gaan"
Catman Fresh brengt in de lente en zomer ook steenfruit op de markt en binnenkort zijn de eerste hoeveelheden al beschikbaar. "Het wordt interessant om te zien hoe het seizoen zal verlopen, want de vorst heeft toch lelijk huisgehouden in de teeltgebieden in Spanje, Frankrijk, Italië, Griekenland, Turkije en Hongarije. De temperaturen zijn dit voorjaar lager dan normaal, en elke week regent het toch wel een paar dagen. Daardoor rijpt het fruit ook trager, terwijl de markt al staat te popelen van ongeduld om van start te gaan".

Voor meer informatie:
Sergio Orobal (directeur)
Catman Fresh
Camino de Iryda, s/n
03190 Pilar de la Horadada (Alicante) - Spanje
+34 966 747 902
sergio@catmanfresh.com
www.catmanfresh.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven