Krap aanbod

Spaanse broccoliprijzen op hoogste niveau in meer dan een jaar

De Mintec-prijs voor Spaanse broccoli is in de drie maanden vóór 7 april verdubbeld tot € 2/kg. Deze prijsstijgingen zijn grotendeels toe te schrijven aan het krappe aanbod. Spanje is de grootste broccoliteler van Europa en exporteert gemiddeld tussen 450.000 en 550.000 ton broccoli per jaar.

De Spaanse broccoli-export is jaarlijks goed voor gemiddeld meer dan 80% van de totale Spaanse teelt. Voor het seizoen 2020/21 wordt verwacht dat de exporteerbare voorraden kleiner zullen zijn door de storm Filomena in januari 2021.

Ongeveer 50% van de Spaanse broccoliteelt is afkomstig uit de regio Murcia, gevolgd door de Ribera del Ebro en Extremadura. Filomena vond plaats in de tweede week van januari 2021; naar verluidt was het de zwaarste sneeuwstorm die Spanje in de laatste 50 jaar heeft getroffen. De storm had gevolgen voor belangrijke teeltgebieden in heel Spanje, alsook voor de logistiek. Het effect van de storm op de broccoliprijzen had een domino-effect op de Europese broccolimarkt, waarbij de prijzen in Duitsland sinds 6 januari met meer dan € 1 stegen tot € 3/kg.

De exacte impact van de storm op de broccoliteelt is nog onbekend. In de komende maanden zullen waarschijnlijk meer gegevens bekend worden, maar de marktdeelnemers zijn het erover eens dat de opbrengsten waarschijnlijk aanzienlijk lager zullen zijn dan vorig jaar. Verwacht wordt dan ook dat de Mintec-prijs voor Spaanse broccoli de komende drie maanden stabiel zal blijven.

Bron: mintecglobal.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven