Tomra Steam Peelers

"Elf stoomschillers kunnen 255 ton aardappelen per uur verwerken"

Lamb Weston/Meijer is een van meest toonaangevende bedrijven binnen de wereldwijde aardappelsector. De missie van het bedrijf luidt: 'Wellbeing through Potatoes' (welzijn door aardappelen), en met haar klantgerichte benadering bedient zij fastfoodrestaurants, grote voedselproducenten en retailers in Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

Gedreven door haar streven naar innovatie en efficiëntieverbetering, is Lamb Weston/Meijer marktleider geworden op het gebied van de productie van hoogwaardige producten, het implementeren van geavanceerde technologieën, het investeren in onderzoek en ontwikkeling en het omarmen van vooruitstrevende ideeën om haar klantenbestand zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn.

Lamb Weston/Meijer hecht veel belang aan de bescherming van de natuur en hulpbronnen en verliest daarbij haar buren niet uit het oog. Hun gedeelde waarden en normen zijn een andere reden waarom hun samenwerking met Tomra zo'n goede keuze is. 

Na jaren processen en methoden te hebben verbeterd en verfijnd, heeft Lamb Weston/Meijer het schillen van aardappelen tot een ware kunstvorm verheven en neemt zij het voortouw in de ontwikkelingen op dit vlak.

De 11 Tomra Steam Peelers die in zeven Lamb Weston/Meijer-fabrieken worden gebruikt, zorgen ervoor dat het bedrijf ieder uur maar liefst 255 ton aardappelen kan verwerken om aan de vraag van haar wereldwijde klantenbestand te voldoen. Het percentage schilverlies is sterk afhankelijk van het aardappelras, jaargetijde of oogstperiode. Gemiddeld ligt het percentage bij Lamb Weston/Meijer echter tussen de 0,5% - 2% en dat is een hele prestatie.

De eerste Tomra Steam Peeler werd in 2003 geïnstalleerd bij Lamb Weston/Meijer in Oosterbierum en vormde het startpunt van een langdurige en goede relatie. Deze oorspronkelijke lijn wordt nu nog altijd gebruikt, hoewel de schilapparatuur in de loop der jaren werd gemoderniseerd en aangepast. De langdurige samenwerking wordt ieder jaar sterker, waarbij de twee bondgenoten elkaar uitdagen om de best mogelijke aardappelproducten aan consumenten te kunnen leveren. 

De weg vooruit bestaat uit het maximaliseren van middelen
In het kader van haar duurzaamheidsdoelen, houdt Lamb Weston/Meijer sinds 2011 haar milieuprestaties bij en handelt zij hiernaar.

Met de Tomra Eco Steam Peelers worden de productopbrengsten verbeterd, terwijl het energieverbruik wordt gereduceerd. Dit draagt bij aan de doelstellingen van het bedrijf op het gebied van duurzame bedrijfsvoering. Zo zorgden de Eco Steam Peelers er in combinatie met de sterke nadruk op duurzame bedrijfsvoering voor dat het waterverbruik met 4,7% werd teruggebracht, het energieverbruik met 4,4%. Daarnaast werd in 2019 89% van het afval gered van vuilstortplaatsen.

"We monitoren ons energieverbruik om inzicht te houden in onze vooruitgang en verbruik. Met de Eco Steam Peeler van Tomra kunnen we onze duurzaamheidsstrategie volgen terwijl we tegelijk onze verwerkings-mogelijkheden optimaliseren," zegt Rick Verhage, Process engineer Grading & Peeling bij Lamb Weston/Meijer. 

Lamb Weston/Meijer is met haar vooruitstrevende doelen een voorbeeld voor anderen in de sector. Door minder energie en water te verbruiken, minder te verspillen en verpakkingsmaterialen verantwoord in te kopen, toont ze anderen hoe het ook kan.

Geautomatiseerde processen leveren bruikbare informatie op en ook hieraan beantwoordt de apparatuur van Tomra. Digitale connectiviteit zal een steeds belangrijke rol spelen nu verwerkers als Lamb Weston/Meijer streven naar het hoogst mogelijke niveau van automatisering. 

"In samenwerking met Tomra Food hebben we superieure oplossingen en een hoger niveau van geautomatiseerde procesbeheersing bereikt op het gebied van opbrengst en kwaliteit bij ons Pacific/Bergen op Zoom upgrade L1 project. De toekomst van de sector ligt in duurzamere bedrijfsvoering, geautomatiseerde procesbeheersing en de focus op data. Op deze aspecten heeft de kennis en ervaring van Tomra ons geholpen. De Tomra-stoomschillers en geïntegreerde schilscanners hebben de algehele schilkwaliteit verhoogd en vereisen minder aandacht van operators," zegt Rick Verhage van Lamb Weston/Meijer. 

Betrouw en ontzorgend
Om er zeker van te zijn dat hun lijnen beantwoorden aan de noodzakelijke output om consistente leveringen aan klanten te kunnen garanderen, heeft Lamb Weston/Meijer een abonnement op Tomra Care voor hun fabrieken in Wisbech en Broekhuizenvorst.

Dankzij Tomra Care kan stilstandtijd tot een minimum worden beperkt en worden onderhoudsafspraken vooraf ingepland. Daarbij komt nog de betrouwbare onderdelenservice van de Tomra Field Service Engineers. Tomra houdt onderdelen die aan hevige slijtage blootstaan extra goed in de gaten en verstuurt automatische vervangende onderdelen voordat er onderhoud heeft plaatsgevonden.

Open en betrokken
Bij de Lamb Weston/Meijer-fabriek in Bergen op Zoom wordt gekeken naar de haalbaarheid van een upgrade. Het team van Tomra voert berekeningen uit voor de diverse scenario's en stelt verschillende mogelijkheden voor.

"Inzicht in de operationele situatie van Lamb Weston/Meijer en het identificeren van nieuwe groeikansen is cruciaal geweest voor onze samenwerking met Tomra. Daarnaast zijn de open communicatie en interactie tussen beide partijen essentieel voor het verbeteren van onze processen en samenwerking," aldus Verhage. 

Wanneer Lamb Weston/Meijer vragen of terreinen ter sprake brengt die voor verbetering in aanmerking komen, doet Tomra actief onderzoek om de mogelijkheden te verkennen, of zoals Verhage het noemt "zijn ze een waardvol middel voor het vinden van oplossingen voor onze behoeften."

Naast de gedeelde waarden en normen halen zij dankzij deze symbiotische relatie al meer dan twee decennia het beste in elkaar naar boven. Net zoals de capaciteiten van Lamb Weston/Meijer de afgelopen 18 jaar zijn gegroeid, zo is ook hun vertrouwen in de stoomschiloplossingen van Tomra toegenomen. 

Voor meer informatie: 
Tomra
www.tomra.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven