Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bijna 900 winkels minder in 2020, aantal groentewinkels nam sterk af

Het aantal groentewinkels in Nederland is in 2020 relatief sterk afgenomen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. In het algemeen nam in 2020 vooral het aantal fysieke winkels in de handel in non-food producten af (-1,3 procent),  terwijl het aantal winkels in voeding ongeveer gelijk bleef. Op 1 januari 2021 waren er 85,5 duizend fysieke winkelvestigingen in Nederland, bijna 900 minder dan een jaar eerder. Deze afname ligt in lijn met de gemiddelde daling sinds 2010, zodat een duidelijke invloed van de coronacrisis vooralsnog niet zichtbaar is.

Op 1 januari 2021 was in 61 procent van de Nederlandse gemeenten de winkeldichtheid lager dan een jaar eerder. Van alle Nederlandse gemeenten daalde de winkeldichtheid in Hendrik-Ido-Ambacht met ruim 13 procent het meest. Daarentegen waren er ook gemeenten waar de winkeldichtheid toenam. De grootste stijging vond plaats in Grave, waar de winkeldichtheid met 12 procent toenam van 4,0 winkels naar 4,5 winkels per duizend inwoners.

De winkeldichtheid was in 2021 met 19 winkels per duizend inwoners het hoogst in Vlieland, gevolgd door de andere Waddeneilanden Terschelling (14,7 winkels), Schiermonnikoog (13,7), Ameland (13,2) en Texel (13). Op het vasteland had Sluis met 12,6 winkels per duizend inwoners de hoogste winkeldichtheid, gevolgd door Laren met 10,4 winkels.

Van de 25 grootste gemeenten had Maastricht op 1 januari 2021 met voorsprong de hoogste winkeldichtheid, namelijk 7,1 fysieke winkels per duizend inwoners. Dat is meer dan Amsterdam (6,2 winkels) en ’s-Hertogenbosch (5,9 winkels) op de plaatsen twee en drie. Het verschil met Amsterdam is bovendien licht gegroeid in vergelijking met vijf jaar geleden, bovenal dankzij de bevolkingsgroei in Amsterdam.

Bron: CBS

Publicatiedatum: