Malawi-telers krabbelen weer op na bananenziekte

In 2016 ruïneerde het verwoestende Banana Bunchy Top Virus (BBTV) de bestaansmiddelen van 185.000 telergezinnen in Malawi, die afhankelijk zijn van de inkomsten uit bananen. De ziekte verspreidde zich over 11 landen in Afrika ten zuiden van de Sahara, waaronder Malawi.

Volgens het ministerie van Landbouw van Malawi werd de BBTD net na de millenniumwisseling ontdekt in Nkhata Bay, zo'n 700 km ten noorden van Maulidi's akker. De ziekte, waarvan wordt aangenomen dat ze door smokkelaars is binnengebracht, heeft zich over het hele land verspreid en de telers berooid achtergelaten. Planten die in een vroeg groeistadium met BBTV zijn besmet, zijn sterk in de groei gekrompen en dragen geen vruchten.

Tuinbouwvoorlichters zagen de verwoesting van de bananenoogst in de districten Thyolo en Mulanje, waar de bananenteelt vroeger de voornaamste activiteit van de telers was.

Malawi is in 2019 begonnen met de inspanningen om de bananensector nieuw leven in te blazen in het kader van een vijfjarenprogramma dat wordt gefinancierd door de Europese Unie en de FAO, in samenwerking met het ministerie van Landbouw van het land. Sandra Paersen, de EU-ambassadeur in Malawi "Het is bemoedigend om in minder dan een jaar tijd zoveel bananen te zien groeien."

Harold Katondo, plaatsvervangend landbouwkundig onderzoeksmedewerker bij het Bvumbwe Agricultural Research Station in Thyolo zegt dat de telers succes beginnen te zien omdat ze het advies van de deskundigen opvolgen.

"Het virus is economisch destructief," vertelde Katondo aan modernghana.com. "Het treft bananen wereldwijd en dat is de reden waarom de telers zo coöperatief zijn geweest. Ze begrijpen het belang en het potentieel van dit nieuwe ziektevrije gewas."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven