Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Steeds meer Zuid-Afrikaanse pakstations stappen over op ozon sterilisatietechnologie

Het gebruik van chloor en perazijnzuur voor het steriliseren van fruit wordt in toenemende mate vervangen door ozon, waarmee bacteriën en schimmels zonder residuen achter te laten van het fruitoppervlak kunnen worden verwijderd. ArcAqua, een bedrijf uit Kaapstad, beschikt over een gepatenteerde technologie waarmee ozon via waterdruppeltjes direct op het te ontsmetten oppervlak kan worden aangebracht.

"Onze nieuwe technologie maakt gebruik van moleculaire aantrekkingskracht om ozon op doeltreffende wijze rechtstreeks op het fruit aan te kunnen brengen. Uit voorzorg wordt het ozongehalte gemonitord door milieumetingen, maar de minimale hoeveelheden ozon die in de atmosfeer terechtkomen, lossen op en worden weer omgezet in zuurstof," legt Crispin Russell uit, hoofd technologie. "Ozon reageert, doet wat het moet doen en verdwijnt. We houden dus alleen lucht en water over."

Het enige dat de klant hoeft te leveren, is elektriciteit, perslucht en water. ArcAqua kan de apparatuur integreren in bestaande lijnen. Bij iedere klant wordt er rekening gehouden met de snelheid van de verpakkingslijn en de doorvoer zodat er voor ieder pakstation een maatwerksysteem kan worden ontwikkeld, waarmee ook piekaantallen kunnen worden gesteriliseerd. 

"De ozon ontsmet het oppervlak, elimineert bacteriën en schimmels terwijl de houdbaarheid van het product wordt verlengd en de effectiviteit van de fungiciden die later worden toegepast, wordt verhoogd," zegt Crispin. 

Toenemend aantal telers kiest voor ozonbehandeling
“In 2016 begonnen we in de post harvest-sector. We houden ons met name bezig met citrus en avocado's. In samenwerking met Westfalia Fruit hebben we talloze testen uitgevoerd en vandaag de dag behandelen we al hun avocado's die in Zuid-Afrika worden verpakt."

Hij voegt eraan toe: “Vooruitstrevende en dynamische bedrijven, zoals Lona Fruit, Clemengold en Goede Hoop Citrus, zijn sindsdien overgestapt op de ozontechnologie, vanwege de effectiviteit en het feit dat zij eenvoudig kan worden geïmplementeerd." 

ArcAqua-technologie wordt toegepast in het pakstation van Halos in Delano, Californië (Foto's: ArcAqua)

De technologie wordt in Zuid-Afrika ook gebruikt voor de post harvest-verwerking van steenfruit, mango's, papaja's en granaatappelen.

Internationaal zijn er installaties in Israël en Zuid-Amerika, waar de ArcAqua-technologie wordt toegepast voor gewassen zoals avocado's, meloenen en citrus. Bij het grote pakstation van Wonderful Citrus in Californië is ook een behoorlijk aantal installaties van ArcAqua te vinden, evenals in het citroenpakstation van Ventura Pacific. 

ArcAqua is samen gaan werken met Decco voor de marketing en het onderhoud, zowel lokaal als internationaal. "Het systeem is echter  niet moeilijk aan de man te brengen," merkt Crispin op. 

Ozon meer toegepast in Zuid-Afrikaanse citrussector dan elders
Hij raamt het huidige gebruik van ozon in de Zuid-Afrikaanse citrussector op minimaal 15% tot 20%. "Wereldwijd ligt dit percentage stukken lager en dat betekent dat er nog veel mogelijkheden voor verdere groei zijn."

Nectarines worden met ozon behandeld in een pakstation in Ceres, Westkaap. 

Hij merkt op dat grote chloorbassins opvallend genoeg nog wel de overhand hebben in de Zuid-Afrikaanse appelsector. "Onze klanten in Washington daarentegen verwerken hun appelen zoals we hier citrus verwerken en dat biedt ArcAqua wederom een kans om te benutten en zo de appelsector te helpen milieubewuster te worden."

Hij vertelt dat Covid-19 zijn weerslag heeft gehad op de internationale handel van het bedrijf. "We hebben het heel druk gehad in Zuid-Afrika, waar onze bestaande klanten het gebruik van onze systemen in hun faciliteiten hebben opgeschaald."

ArcAqua past deze ontsmettingssystemen met evenveel succes toe in andere sectoren, zoals de vis-, vlees- en zuivelverwerkende industrie. 

Voor meer informatie: 
Crispin Russell
ArcAqua
+27 829 4460
crispin@arcaqua.com
www.arcaqua.com

Publicatiedatum: