Ive Lambert, Starfruit:

“Beperkte aanvoer en bootvertragingen zorgen voor tekorten op avocadomarkt”

Tholen – De mangomarkt zit in de omschakeling van Peru naar Ivoorkust. “Het Peruaans seizoen is bijna ten einde, de laatste boten zijn binnen en volgende week komen de laatste vliegtuigmango’s”, vertelt Ive Lambert van importbedrijf Starfruit. “Over het algemeen heeft Peru een goed seizoen gehad. Een grote dip in de prijzen die je in sommige jaren ziet, is er dit jaar niet geweest. Toch houd je altijd een paar moeilijke weken. We hebben geen extreme prijzen gezien, zoals vorig jaar, het was een normaal seizoen qua prijs en invoer.”

“Deze week komen de eerste bootmango’s uit Ivoorkust binnen. Ivoorkust heeft een mindere oogst, waardoor de maten erg grof uitvallen dit jaar. Normaal hebben ze het omgekeerde probleem en plukken ze veel kleine maten. De grote hoeveelheid dikke maten kan weleens problemen geven bij het invullen van supermarktprogramma’s. Veel supermarkten willen maat 8 of maat 9, maar dit jaar is nog geen 10 procent van de oogst maat 9”, legt Ive uit.

De avocadomarkt is volgens Lambert momenteel dramatisch. “Er is ontzettend weinig aanvoer. Met name deze week komen er weinig avocado’s binnen. Al weken hebben de boten erg veel vertraging en er wordt in de havens veel gescand, wat ook weer vertraging oplevert. Op dit moment komt de hoofdmoot van avocado’s uit Peru. Het seizoen in Spanje, Marokko, Mexico en Colombia is zo goed als klaar en Zuid-Afrika staat op het punt om op te starten.”

“Hoewel we echt in een dip zitten qua aanvoer, liggen de prijzen niet op een extreem hoog niveau. De prijzen zijn vrij hoog, maar nu voel je echt dat de horeca is gesloten. Volgende week verwachten we dat de aanvoer toe zal nemen, maar voorlopig zal er nog geen overaanbod op de markt zijn. De nieuwe oogst uit Peru rijpt ook erg matig. Normaal is een avocado in anderhalve dag rijp, nu zit je zo op 4 tot 5 dagen. Samen met de vertraging zorgt dit voor een vrij moeilijke markt”, besluit Ive.

Voor meer informatie:
Ive Lambert
Starfruit Company
Werkhuizenkaai 112-154
Brussel - België
+32 (0)2242 0876
Starfruit@starfruit.be    
www.star-fruit.eu  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven