Ángel Vallín, ASF Edition:

"De vraag naar platte steenfruit zal dit jaar hoger zijn dan het aanbod”

De strenge vorst van de afgelopen drie weken heeft aanzienlijke schade aangericht aan de steenfruitteelt in Europa. "We weten nog niet wat de precieze gevolgen van deze vorst zijn, want het valt nog af te wachten hoe het fruit zich nu verder ontwikkelt aan de bomen", zegt Ángel Vallín van ASF Edition.

“Wat we nu al wel weten, is dat er minder fruit zal zijn dan aanvankelijk gepland en dat de vruchten door de mindere hoeveelheid fruit per boom over het algemeen groter zullen uitvallen in de getroffen teeltgebieden. Dat zal uiteraard ook zijn invloed hebben op de marktsituatie. Vanaf juni zal het waarschijnlijk moeilijker worden om kleine maten te vinden.”

Ondanks de lagere opbrengst in vooral Spanje en Frankrijk verzekert ASF Edition een beperkte maar voldoende hoeveelheid fruit voor zijn merken Ondine en Regal'in, zodat de consument vanaf juni weer volop kan genieten van de smaakkwaliteit die beide merken te bieden hebben.

Ondine is het merk waarmee ASF Edition het platte steenfruit op de markt brengt (paraguayo’s en platerina’s), terwijl Regal’in wordt voorbehouden voor het ronde steenfruit (abrikozen, kersen, perziken, nectarines en pruimen).

“We hebben overeenkomsten met telers in Spanje, Frankrijk, Italië, Chili, Zuid-Afrika en Australië. Ze zijn allemaal geselecteerd om ons fruit aan te kunnen bieden op basis van twee extra selectiecriteria naast de op de markt gebruikelijke maatstaven. Want naast Brix, uiterlijk en maatvoering wordt ons fruit ook geselecteerd op smaak en rijpheid. Alleen fruit met de juiste rijpheid wordt op de markt gebracht," aldus Ángel Vallín.

In 2020 werd de platte nectarine van Ondine gelanceerd, het eerste product in zijn categorie met een perfecte stampersluiting en dus een heel goede houdbaarheid. De platerina vormt nu samen met de paraguayo het segment plat steenfruit van ASF Edition en wordt geselecteerd op basis van dezelfde criteria.

“Door de volledige stampersluiting kunnen we een product aanbieden met een goed uitstalleven. Het is een gezond en lekker alternatief in het snackfruitsegment, waarvan de vraag elk jaar toeneemt. De lancering van onze platte nectarine vorig jaar, toen nog in proeffase, bleek direct een succes. De vraag van de Europese retailers is hoog en zal groter zijn dan het aanbod, zeker in een jaar als dit”, zegt Ángel Vallín.

“Toch kunnen we door de spreiding van de teeltgebieden in de talrijke landen waar we samenwerken met telers, voldoende beschikbaarheid garanderen voor het fruit van onze merken Ondine en Regal'in. Dit jaar zullen we fruit leveren aan 15 supermarktketens door heel Europa”, besluit hij.

Voor meer informatie:
Ángel Vallín
Agro Selections Fruits
Route d'Alenya
La Prade de Mousseillous
66200 Elne (Frankrijk)
angel-vallin@regal-in.com
www.regal-in.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven